Az európai felhasználók évről-évre jelentős mennyiséget igényelnek a meleg-égövi körzetekben termesztett gyömbérből. Ennek a növénynek a gyökere elsősorban fűszer, de gyógyászati alapanyagként is évszázadok óta használatos, kiválóan alkalmas a meghűléses betegségek kezelésére.
Az európai felhasználás 2021-ben már meghaladta a 32.000 tonnát. Az egészséges táplálkozási szokások és az ázsiai eredetű termékek fogyasztásának terjedése alapján az európai kereslet további növekedése várható.
A földrészünkre kerülő és többnyire püréként vagy gyömbérléként használt termék legnagyobb részét Kína, Peru, Nigéria, Brazília és más dél-amerikai országok szállítják, több esetben holland közvetítéssel.
Az első számú európai importőr Hollandia és Németország, valamint az Egyesült Királyság, amelyek közül az első kettő szerint az importot – az alacsonyabb árfekvésre való tekintettel – a fejlődő országokra célszerű alapozni. Németország a saját igényeit 97 százalékban ezekből az országokból elégíti ki.
Bár a gyömbért eddig kizárólag a szubtrópusi körzetekben termesztették, az üvegházak terjedése viszont erre a mérsékelt övi országokban is lehetőséget teremtett.
Európában legutóbb lengyel termesztők vágtak bele – a Poznańi Egyetem kutatóinak útmutatásával – ennek a növénynek a termesztésébe, kísérleti jelleggel, főleg kisebb üvegházakban és nevelőedényekben. Az első eredmények sikeresnek tekinthetők, bár egyelőre a tömeges importot nem helyettesíthetik.
Forrás: freshplaza.de