Ha itt az ősz, akkor sem kell lemondanunk a csodás kertről és virágokról. Van két olyan növény, amelyik ilyenkor is a rendelkezésünkre áll, és kiválóan díszíti a kertünket, balkonládáinkat. Az árvácska és az őszirózsa is gyönyörű az őszi kertben.

Ismerjük meg hát őket, és adjunk nekik minél több helyet a kertünkben. De ha nincs kertünk, akkor se mondjunk le róluk, és díszítsük velük az ablakpárkányainkat, vagy az erkélyünket.

Árvácska

Az árvácska az egyik legkedveltebb virág, ami nem is csoda, hiszen számtalan színben találkozhatunk vele, így egészen biztosan mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelőt.

Nagyméretű virágai selymes felületűek, és igazán szépen díszítik a kerteket és a balkonládákat. Az árvácska kétéves növény, mely körülbelül 10–20 cm magasra tud megnőni. Júniusban érdemes elvetni a magját, majd a palántákat októberben kell kiültetni a kertbe, hogy kora tavasszal csodálatos virágszőnyeget alkosson. Az árvácskára ráadásul nem csak tavasszal, de egész nyáron át számíthatunk, így könnyedén szerezhetünk általa egy egész nyáron át pompázó virágszőnyeget a kertünkbe.

árvácska

Az árvácska gyönyörű dísze lehet kertünknek. Fotó: Shutterstock

Az árvácska ehető, habár íze annyira nem meghatározó. Enyhén mentás, de kiváló díszítő eleme lehet a különféle tálaknak. Az árvácska a világos vagy félárnyékos helyet kedveli. Fontos számára a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talaj. Az árvácska mérsékelt öntözést igényel, így nem kell túl sok időt szánni a gondozására, de rendszeresen kell öntözni, hogy ne száradjon ki a talaja.

Az árvácskának csupán egy betegsége van, a Fusarium nevű gomba. Ha ez felüti a fejét, akkor a fertőzött töveket ki kell emelni, és erre a helyre egy ideig nem szabad árvácskákat ültetni. Azért is érdemes ilyenkor ősszel elültetni az árvácska palántáit, mert a növény képes átvészelni a fagyokat és így tavasszal az egyik legkorábban kinyíló virág lesz a kertünkben.

Ahhoz, hogy a téli fagyokat ténylegesen átvészelje, késő ősszel, október végén, november elején, takarjuk le a töveket mulccsal, földdel vagy falevelekkel, így védve az árvácskát a hidegtől.

Őszirózsa

Az őszirózsa nem véletlenül kapta a nevét, hiszen a nyár végén és ősszel borul virágba. Habár a nevében megtalálható a rózsa szó, az őszirózsa nem rózsa, hanem egy gyönyörű évelő növény, amelynek „fészekvirágzata" van.

őszirózsa

Az őszirózsa nem véletlenül kapta a nevét. Ősszel is számíthatunk rá. Fotó: Shutterstock

Leggyakrabban fehér, rózsaszín, lilás és kékes színekben pompázik. Legalább napi 6 órán keresztül kell, hogy érje a napfény, és nagyon fontos számára, hogy nedves, jó vízáteresztő-képességű talajba kerüljön. Ha azt szeretnénk, hogy még sokáig gyönyörködhessünk a virágaiban, csipkedjük vissza néhány hajtását, és ott később fog virágot hozni, így nem egyszerre, hanem folyamatosan fog virágozni.

Színe és fajtája is nagyon változatos, így az alacsonyabb fajták remek talajtakarók és sziklakerti növények lehetnek, míg a nagyobbak önálló ágyásokban mutatnak a legjobban. Ha az őszirózsa túlzottan árnyékos, nyirkos helyre kerül, akkor könnyen megtámadhatja  a lisztharmat. Egyéb kártevők nem szokták bántani. Kiválóan áttelel, de akkor sem kell lemondanunk róla, ha nincs kertünk, hiszen az erkélyen is tartható.

Gyönyörű őszi virágokban gazdag kertet kívánunk!