A nyár sokféle zöldfűszerrel járul hozzá ahhoz, hogy az ételeink minél ízletesebbek legyenek. Jóízűek, kellemes színfolttal gazdagítják az ételt, ráadásul kiváló vitamin- és ásványianyag-források is – mindenképpen érdemes bespájzolni télire belőlük egy pár adagot.

A zöldfűszereket bár nem tudjuk egész évre frissen eltárolni, mert a leggondosabb eljárás során is veszítenek élvezeti értékükből a tárolás során, de a „zöld korszakot" néhány héttel vagy hónappal mindenképpen meghosszabbíthatjuk – írja az egy.hu szerzője Halmos Mónika fitoterapeuta, virág- és borsommelier.

petrezselyem

A fagyasztott petrezselyem is jól jöhet majd télen – fotó: pixabay.com

Petrezselyem

A petrezselyem ilyenkor még szépen és bőven zöldell a kertekben, szép, egészséges csokrokat lehet belőle készíteni, amit szellős tiszta helyen megszáríthatunk. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy a szárított, majd lemorzsolt petrezselyem íze nem hozza teljesen vissza a nyári, friss, üde zöld ízt!

Jó megoldás lehet, ha a megmosott petrezselymet apróra vágva a jégkockatartó rekeszeibe nyomkodjuk, és gondosan lefedve lefagyasztjuk. Az így létrehozott petrezselyemkockákat egyből a levesekbe, mártásokba, töltelékekbe tehetjük. Vannak, akik vízzel töltik fel a zöld levelek közti űrt: ez is kiváló megoldásnak számít. Ha megfagyott a petrezselymes jégkocka, akkor azt kiboríthatjuk fagyasztózacskóba vagy jól záródó dobozba, és már készíthetjük is a következő adagot.

A zacskókat mindenképpen célszerű felcímkézni a későbbi félreértések elkerülése végett.

kapor

A kapor jól fagyasztható – fotó: pixabay.com

Hasonló módszerrel a zellert, a kaprot is eltehetjük télire

A kapor a megosztó zöldfűszerek egyike, hiszen vannak rajongói szép számmal, de  jócskán akadnak olyanok is, akik utálják a kaprot. Erre az ízletes fűszernövényre is igaz, hogy szárítva nem az igazi, nem az a friss kapor íz köszön vissza. Szerencsére a kapor is mehet jégkocka-formában a mélyhűtőbe.

Egyszerűbb megoldás az, amikor a megmosott és jól leszárogatott kaporból összefogunk több szálat, majd több réteg frissentartó fóliába csavarva a mélyhűtőbe tesszük, ha szükségünk van friss kaporra, akkor csak annyit veszünk elő belőle, amennyi éppen kell.

bazsalikom

A bazsalikomból készítsünk pestót – fotó: pixabay.com

Bazsalikom

bazsalikom szintén a nyár kihagyhatatlan íze, de a belőle készült szárítmány itt sem az igazi. Ezért készítsünk jó néhány üveg pesztót a biztonság kedvéért.

Kell hozzá 10 dkg héj nélküli mandula, 1 nagy csokor bazsalikom, 0,5 dl olívaolaj, só, 4-5 gerezd fokhagyma, 5 dkg parmezán. A bazsalikomot mossuk meg, szárogassuk le, nagyjából vágjuk össze. A mandulával és a fokhagymagerezdekkel együtt tegyük aprítógépbe, és nagy fordulaton aprítsuk össze. Sózzuk, reszeljük bele a parmezánt, majd apránként öntsük hozzá az olajat, és addig keverjük, míg sűrű masszává áll össze. Porciózzuk kisebb üvegekbe, a tetejére pedig töltsünk annyi olajat, hogy azt a levegőtől teljesen elzárja, majd az üveget gondosan zárjuk le. Hűtőben akár 40-50 napig is eláll.

menta

A mentából cukorral nagyon finom ízesítő készíthető – fotó: pixabay.com

Menta

A szárított menta nagyon jó teának. A friss leveleit cukorral elmorzsolva pedig csodás illatú, halványzöld cukrot kapunk, amellyel feldobhatjuk a sütiket, desszerteket. A mentás cukor kisebb üvegbe zárva hetekig megőrzi az aromáját, és felhasználható mentás limonádé vagy mentaszirup készítéséhez is.

Jól szárítható a kakukkfű, a szurokfű és a lestyán, a tárkony pedig ecetben eltéve a legjobb, hiszen szinte csak savanykás ételekhez használjuk fel.