A bableves sokak kedvence. Különösen a tejfölös bableves csülökkel, kolbásszal, csipetkével, azaz a Jókai-bableves, amely Jókai Mór regényíró kedvence volt, és így az ő nevét őrzi. Igazság szerint az író kedvence a füstölt, zsenge szopósmalac körömmel együtt főtt bableves volt. Ez akkoriban egyáltalán nem számított egészségtelen ételnek, azonban lehet, hogy a mostani változatokra még maga Jókai sem ismerne rá. Az egészségtudatos étkezés ugyanis a Jókai-bablevest sem kímélte.

A tejfölös csülkös bableves receptje "sokízű finomság" néven jelent meg Gundel Károly Kis magyar szakácskönyv című receptgyűjteményében 1937-ben. Azóta pedig számtalan változatát készítik, és a lecsóhoz hasonlóan minden családnak megvan a maga bableves receptje, ami természetesen a világon a legfinomabb és generációról generációra öröklődik. De vajon mi történne, ha az eredeti recept szerint fogyasztanánk még mindig a Jókai-bablevest?

Az eredeti Jókai-bableves

Jókai szerint a jó bableveshez akkora szemű bab kell, mint „a görög szerzetesek rózsafüzére". Vagyis nem volt híve az apró babszemeknek, mint ahogyan a sovány hozzávalóknak sem, hiszen Jókai szerint a „malacköröm babba főzve" hozzávalói között a disznókörmök olyanok, mint „az angyalok lábbelije".

Az eredeti recept szerint készített Jókai-bableves azonban ma már nem feltétlenül tenne jót az egészségünknek. Habár Jókai többi kedvence, a pulykapaprikás, a malacpörkölt, a kapros-túrós lepény vagy épp a tepertős pogácsa sokunk fantáziáját mozgatja meg még manapság is, be kell látni, hogy az eredeti recept igencsak elhízottá tenne bennünket.

A legendák szerint Jókai Mór egyszer Balatonfüreden tartózkodva, a saját ízlése szerint főtt bablevest rendelt, így terjedt el ez a finomság. Ezt a levest édesanyja és felesége, Laborfalvi Róza is sokszor elkészítette számára. A magyar konyhát ekkoriban forradalmasította a zsíron enyhén pirított hagyma és fűszerpaprika felhasználása.

A később róla elnevezett étel, a „füstölt malacköröm babba főzve" receptje akkor még nem tartalmazott sem zöldséget, sem csipetkét, sem pedig csülköt, különlegességét a nagyszemű lóbab, a sűrű, paprikázott rántás és a levesben kocsonyássá főtt füstölt disznóköröm adta.

bab bableves

Az eredeti Jókai-bablevesben kocsonyássá főtt füstölt disznóköröm volt. Fotó: Shutterstock

A nevezetes bablevest a balatonfüredi villában lóbabból, csülökből, zöldségek és csipetke nélkül, kocsonyássá főtt füstölt malackörömmel készítették. Manapság már inkább csülkös bablevesként ismerjük, rántással, csipetkével elkészítve. Valószínűleg a csülök azért vette át a füstölt malacköröm helyét, mivel azt egy étteremben elég nehéz szalonképesen elfogyasztani. A Jókai-bableves, habár nem az eredeti recept szerint, de mára a magyar konyha egyik legjellemzőbb fogásává vált. Ez pedig nem is csoda, mert elképesztően finom.

Egy mai Jókai-bableves recept

Manapság már számtalan recept szerint készítik ezt a csodás levest. Mi az alábbi receptet osztjuk meg olvasóinkkal, de várjuk a különféle variációkat hozzászólásban!

Hozzávalók:

- 180 g száraz bab vagy 300 g friss, fejtett bab

- 1 db füstölt sertéscsülök

- 100 g sárgarépa

- 80 g petrezselyemgyökér

- babérlevél

- fokhagyma

- 150 g zöldpaprika

- 70 g paradicsom

- 300 g kolbász

- 40 g zsír

- 30 g liszt

- 30 g vöröshagyma

- 5 g fűszerpaprika

- petrezselyem zöldje

- 1,5 dl tejföl + 30 g liszt

- csipetke

A száraz babot előző este be kell áztatni, a fejtett bab esetében erre nincs szükség. A csülköt körülbelül 1,5 liter vízben vajpuhára főzzük, majd másnap, a karikára vágott zöldséget a főzőlé tetején megfagyott és arról villával leszedett zsíron megpirítjuk. Amikor barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, felöntjük a füstölt ízű lével, egy babérlevéllel, csipetnyi zúzott fokhagymával, a kis kockára vágott zöldpaprikával és paradicsommal, illetve a csülöklé sótartalmától függően kevés sóval puhára főzzük.

Közben a kolbászt megsütjük, kivesszük a zsírjából és vékony karikára vágjuk. Amikor a bab megpuhult, a kolbászsírból és lisztből világos rántást készítünk apróra vágott vöröshagymával, majd mielőtt készen lenne, meghintjük fűszerpaprikával és petrezselyemzölddel. Amikor a leves a rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, végül csipetkét főzünk bele, majd hozzáforraljuk a kolbászkarikákat.

Így edd a bablevest, ha fontos az egészséged

Habár levesnek nevezzük, gazdagsága miatt a Jókai-bableves inkább az egytálételek közé tartozik. Minden benne van, ami a magyar konyhát jellemzi. Telt ízek, tartalmasság, na és persze nagyon sok kalória. Ezért, ha fontos az egészségünk, inkább ne az eredeti recept szerint készítsük, legalábbis ne minden alkalommal.

Ami pedig fontos, hogy ha vigyázni akarunk a vonalainkra, ne együnk hozzá fehér kenyeret. A mai igényeknek megfelelően, készítsük rántás nélkül, a hagymát pedig olívaolajon pirítsuk meg hozzá. A rántást úgy pótoljuk, hogy amikor a hozzávalók megpuhultak, vegyünk ki egy keveset a bableves sűrűjéből, vagyis a babból és a zöldségekből, majd botmixerrel pürésítsük, és ezzel sűrítsük vissza a levesünket.

Ezért egyél sok babot

A bab igazán finom, emellett pedig nagyon egészséges is. A bab rengeteg fehérjét és keményítőt tartalmaz, fehérje tartalma pedig tízszerese a burgonyáénak és háromszorosa a kenyérnek. A vesebab alakja hasonlít a vesére, ezért is kapta a nevét, hiszen fogyasztása igen jó hatással van erre a szervünkre.

Habár a bab felfúvódást okozhat, ha beáztatjuk főzés előtt, az csökkenti ezt a hatását. A bab csökkenti a koleszterinszintet, ezen kívül magas rosttartalma jót tesz az emésztésnek. Vasat, folsavat és B-vitaminokat is tartalmaz, ezért fontos, hogy helyet kapjon a kertünkben és a tányérunkon egyaránt.

Legyen bab a kertedben

Ha október, akkor itt a száraz, kifejtős bab betakarításának ideje. Persze csak akkor, ha előrelátók voltunk, és helyet adtunk a babnak a kertünkben. A karósbab a csírázási időszakban melegigényes növény, így a vetésére csakis a talajmenti fagyok elmúltával kerülhet sor.

Ezért a legjobb, ha április végén, vagy május közepén vetjük el a babot. A bab nagyon sok öntözést kíván, így ennek megfelelően válasszunk számára helyet a kertben. Szereti a hűvösebb területeket is, így a kert azon részén is jól fog teremni, ahol más zöldségféle nem érezné jól magát.

bab bableves

A bablevest készíthetjük soványabb húsokkal és rántás nélkül is. Fotó: Shutterstock

A bab kedvence az enyhén lúgos talaj, de mivel elég kis igényeket támaszt felénk és a talajjal szemben, szinte nincs is olyan kert, ahol ne érezné igazán jól magát. A bab ráadásul azért is hasznos, mert hozzájárul a talaj nitrogénellátásához, a növekedési fázis későbbi szakában. Azonban ahhoz, hogy kellő módon tudjon fejlődni, nem árt érett komposztot keverni a földjéhez, melyet bőséges terméssel fog meghálálni. Viszont a friss istállótrágyát kerüljük a bab esetében.

A bab szeret terjeszkedni, és ha nem szeretnénk, hogy az egész kert a játszótere legyen, készítsünk számára valamit, amire felfuthat. Ez azért is hasznos, mert ha egy gúlát készítünk, amire felfuthat, miután benőtte a bab, a zöld levélsátor alatt a gyerekek a napfénytől védve tudnak játszani a nyár folyamán.

A bab sekélyen gyökeredzik, ezért óvni kell a kiszáradástól. Nem árt tehát, ha mulcsot szórunk az ágyására, így nem csak a nedvességet tudjuk a talajban tartani, de még a gyomok számát is csökkenteni tudjuk. Mivel sekély a bab gyökérzete, legyünk nagyon óvatosak a gyomlálásnál, nehogy a kapával megsértsük. Ha úgy érezzük, a futóbab túl jól érzi magát a kertben, vágjuk le a felesleges kacsokat, és nyugodtan ritkítsuk meg a hónaljban növő hajtásokat is.

A karósbabnak több ellensége is van. A legveszedelmesebb a zsizsik, amelyik a száraz terményben fejlődik ki, így már a betakarítás után találkozunk vele. Ellenük csávázott vetőmag használatával tudunk védekezni. A másik ellenség a levéltetű, de a gyapottok-bagolylepke és a takácsatka feltűnése is gyakori a bab közelében, a kórokozók közül pedig leggyakrabban a  baktériumos és kolletotrihumos betegséggel kell számolni.

Fontos, hogy a betegségek elkerülése miatt ne ültessük a babot ugyanoda, hanem minden évben találjunk neki másik helyet a kertünkben. A vetéstől számítva 10-12 hét múlva tudjuk betakarítani a babot.

Jókai szerint „A szerelem oltárán elhamvadnak a lángok, de a tűzhely vonzereje örökké tart. Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válóper."

Mindenkinek nagyon sok finom "szerelmi vallomást" kívánunk!