Sajnos manapság már nincs olyan, hogy szúnyogszezon. A szúnyogok már jóformán egész évben támadhatnak. Ráadásul nem csak az lehet a legnagyobb bajunk, hogy viszket a csípésük. Ugyanis olyan szúnyogok is megjelentek hazánkban, amelyek korábban egészen máshol éltek, és amelyek nagyon súlyos betegségeket is terjeszthetnek. Ilyen az ázsiai tigrisszúnyog is.

A tigrisszúnyog Ázsiából származik, de sajnos az utóbbi évtizedekben világszerte elterjedt. Leginkább a meleg, párás éghajlatú területeket kedveli, a klímaváltozás miatt pedig már Magyarországon is megjelent. Az első példányokat a 2000-es évek elején észlelték hazánkban. Az, hogy el tudott terjedni az egész világon, leginkább a nemzetközi kereskedelemnek és a turizmusnak köszönhető.

Ismerd meg a tigrisszúnyogot

A tigrisszúnyog sajnos egyáltalán nem válogatós. A petéi pedig szinte bárhol képesek túlélni, ahol vízforrásra lelnek. Azon pedig ne csodálkozzunk, hogy honnan kapta a nevét, hiszen a tigrisszúnyog jellegzetes fekete-fehér csíkos megjelenése nagyon is emlékeztethet bennünket névadójára, a tigrisre.

A testét és a lábait fehér csíkok díszítik, amelyek nagyon megkülönböztetik a többi szúnyogtól. Mérete általában 2-10 mm között mozog, így kisebb, mint a hazánkban legelterjedtebb szúnyogfajhoz tartozó közönséges szúnyogé.

szúnyog tigrisszúnyog

A tigrisszúnyog számtalan, nagyon veszélyes betegséget terjeszt. Fotó: Shutterstock

Ráadásul, amíg a nálunk honos szúnyogok többsége este támad, addig a tigrisszúnyog sajnos nappali támadó. Különösen a reggeli és a késő délutáni órákban aktív, így különösen veszélyes a kertészkedők számára, hiszen a nagy forróságban a legtöbben ekkor tartózkodunk hosszabb ideig a kertünkben.

A tigrisszúnyog csípése esetében pedig nem csak a kellemetlen viszketéstől kell tartanunk. Sajnos a csípése ugyanis számos súlyos betegséget is terjeszthet, így többek között olyan vírusokat is hordozhat, mint a dengue-láz, a chikungunya-láz, a Zika-vírus vagy a nyugat-nílusi vírus. Szerencsére Magyarországon eddig nem fordultak elő nagyobb járványok, de sajnos az éghajlatváltozás és a szúnyog elterjedése miatt fennáll ennek a veszélye.

A tigrisszúnyog csípése a hagyományos szúnyogok csípésénél ráadásul jóval hevesebb bőrreakciót is kiválthat, mivel a csípés helyén duzzanat, vörösség és viszketés jelentkezhet.

Így védekezz a tigrisszúnyog ellen

A tigrisszúnyog nagyon kedveli a nedves, árnyékos területeket, különösen azokat, ahol a víz is könnyen megállhat. A kertben tehát ügyeljünk rá, hogy ne legyenek olyan vizes helyek, ahol a tigrisszúnyog jól érzi magát, és akár családot is tud alapítani.

Ilyenek lehetnek az esővíztárolók, de akár a kinti virágcserepek alatti tálcák is. Ezeken a kis helyeken ugyanis könnyedén összegyűlhet annyi esővíz, amely a szúnyogok számára tökéletes a lárvák kifejlődéséhez.

Nem is beszélve a különféle hordókról, a kerti tavakról, vagy itatókról, amelyekben nem cserélünk gyakran vizet. A megoldás, hogy fedjük le a vízgyűjtő tetejét hálóval, így nem csak a szúnyogok nem fogják tudni szaporodásra használni, de a hasznos rovarok sem fogják az életüket veszíteni miatta.

A kerti tavacskák esetében a tisztántartás, a rendszeres karbantartás a megoldás. Ha ugyanis mozog bennük a víz, a szúnyog nem fogja keltetőnek használni. A kerti tavakba telepített halak, békák és egyéb vízi élőlények is segíthetnek abban, hogy csökkenjen a szúnyoglárvák száma. Az egyéb állóvizeket, mint amilyen a cserepek alján lévő tál, vagy a kerti díszek, amelyekben megállhat a víz, ürítsük rendszeresen, különösen esőzések után.

De a tigrisszúnyogokkal szemben léteznek biológiai alapú szúnyogirtó szerek is, amelyek nem károsítják sem a növényeket, sem más élőlényeket, a szúnyoglárvákon kívül. És hogy magunkat hogy tudjuk megvédeni? Leginkább is szúnyogriasztó szerek segítségével, és hosszú ruházattal, amely azért a legnagyobb nyári melegben nem a legpraktikusabb. Ezért érdemes illóolajokat, illetve kifejezetten szúnyogok ellen fejlesztett spray-t használni.

Ezekre a tünetekre ügyeljünk a szúnyogcsípést követően

A tigrisszúnyog 22 féle vírus hordozója lehet, éppen ezért fontos, hogy tudjuk, milyen tünetekre kell odafigyelni - tudjuk meg az infostart.hu cikkéből. ilyen például a nyugat-nílusi vírus, amely már megjelent Szlovákiában.

Sajnos, az éghajlatváltozásnak köszönhetően ez a szúnyogfaj már a magyarok kedvelt üdülőhelyein, így a Földközi-tenger térségében is egyre gyakoribb. Azonban idáig hazánkban csak behurcolt esetekről tudnak a szakemberek, habár, azt hozzáteszik, hogy csak idő kérdése, mikor bukkan fel nálunk is a fertőzés.

Nagyon fontos, hogy ha szúnyogcsípést követően furcsa tüneteket észlelünk, legyünk óvatosak, és forduljunk orvoshoz.

A dengue-láz tünetei a csípés után 4-10 nappal jelentkezhetnek. Ekkor influenzaszerű tüneteket tapasztalhatunk, és 2-7 napon át tartó láz is felléphet. Az első napokban bőrpír jelenhet meg az arcon, de kísérheti még erős fejfájás, szem mögötti fájdalom, ízületi- és izomfájdalmak, hányinger, hányás, valamint jól kitapintható, duzzadt nyirokcsomók is.

tigriszsúnyog

A tigrisszúnyog ellen lehet, és kell is védekezni. Nem mindegy, milyen a kertünk, hiszen a vízgyűjtőhelyek a kedvencei. Fotó: Shutterstock

A második héten lapos, vörös kiütések jelenhetnek meg mindenfelé a testen. A tenyereken és a talpakon viszketés és hámlás is tapasztalható. Habár a legtöbb esetben a beteg egy-két hét után felépül, előfordulhat, hogy a fertőzés súlyosabb formája alakul ki, amely már életveszélyes is lehet. Ennek tünetei általában egy-két nappal azután jelentkeznek, hogy a dengue-láz kezdeti hulláma levonult, és a beteg jobban kezdi érezni magát. Ekkor súlyos gyomorfájdalom, rosszullétek, szapora légzés, fogínyvérzés, orrvérzés, nyugtalanság, rendkívüli fáradtság, véres hányás és hasmenés jelentkezhet.

Nem csak a tigrisszúnyogtól kell védeni magunkat

A tigrisszúnyog nappal is csíp, de a többi, hazánkban már eddig is jelenlévő szúnyog általában nappal pihen, de amint leszáll az est, semmivel sem összetéveszthető hangjukkal adják tudtunkra, hogy kiéhezve várják a találkozást. Az sem vígasztalhat minket, hogy csak a nőstény szúnyog vérszívó, amelyik tűszerű rágószervével felsérti a bőrt, és megszívja magát vérrel.

A szúnyogok nagyon kedvelik a meleg, nedves környezetet, és habár korábban májustól szeptemberig keserítették meg az életünket, ez az időszak sajnos mostanában erősen kitolódott. A szúnyogok általában csupán 1-6 hétig élnek, azonban sajnos bőven van utánpótlás. Idegesítő zümmögésük nem más, mint nászra hívó hang. A sikeres peterakáshoz pedig szükségük van a vérszívásra.

A szúnyogok csípésük által többféle súlyos betegséget terjesztenek, a viszketés miatt elkapart csípések pedig újabb fertőzések melegágyai lehetnek. Nem csak ránk, emberekre, de házikedvenceinkre is komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen bőr- és szívférgességet is terjeszthetnek.

Míg az állatoknak okozott bőrférgességet egyszerűbb, addig a szívférgességet nagyon nehéz kikezelni, és sokszor az állat életébe is kerülhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az állatokat védjük a számukra kifejlesztett, szúnyogok elleni cseppel, tablettával vagy nyakörvvel, és magunkat is védjük a szúnyogokkal szemben.

Soha ne használjunk az állatainkra nem kifejezetten a számukra kifejlesztett szúnyog elleni készítményt, és ne keverjük a kutyák és macskák számára használható szereket sem, mert az állatok életébe is kerülhet!

Védekezz a szúnyogcsípéssel szemben

1. Ahogyan azt már korábban is írtuk, ne hagyjunk fedetlen esővízgyűjtőt a kertben, és minden vízgyűjtő helyet próbáljunk meg megszüntetni. De nem csak ezzel tudjuk elkerülni a szúnyogok igencsak kellemetlen társaságát. A szúnyogok ugyanis nem rajongói a tiszta udvar, rendes ház mozgalomnak. Ha a kertünket rendben tartjuk, rendszeresen nyírjuk a füvet és ügyelünk a vízgyűjtők megszüntetésére, máris sokat tettünk azért, hogy minél kevesebb szúnyoggal kelljen megosztani az otthonunkat.

2. A szúnyogok szeretik a rivaldafényt, így ügyeljünk rá, hogy este csak akkor gyújtsuk fel a villanyt, ha szúnyogháló van az ablakokon, vagy már becsuktuk a nyílászárókat. Ha pedig a kertben támad kedvünk romantikázni vacsora után, akkor a sima gyertya helyett inkább a szúnyogriasztós változatot helyezzük előtérbe. Azonban arra ügyeljünk, hogy soha ne hagyjuk őrizetlenül az égő gyertyákat.

3. A kapcsolatunk akkor lesz olajozott a szúnyoggal, ha tudjuk, melyek azok az olajok, amelyeket messzire kerül. A levendula, citrom, fahéj, ánizs, menta, vagy eukaliptusz illóolaj kiváló védelmet nyújt. Tegyünk egy keveset a csuklónkra és a bokánkra, azonban előtte mindenképpen győződjünk meg róla, hogy nehogy allergiásak legyünk rá.

4. A zsálya illata sem a szúnyogok kedvence, így ha egy tálkába meggyújtjuk, a füstje kiválóan elkergeti a szúnyogokat.

5. Széllel szemben még a szúnyognak sem megy. Így hát kapcsoljunk be egy ventilátort, ezzel jelentősen le tudjuk csökkenteni annak az esélyét, hogy a közelünkbe juthassanak.

Vedd fel a harcot a növények erejével

1. A levendula nagy ellensége a szúnyogoknak, de a legyek és a molyok sem a rajongói. Ellenben mi, emberek, igazán hálásak lehetünk neki, hiszen a levendula igazi három az egyben: egyszerre dísz-, fűszer- és gyógynövény. Jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést, így a legtöbb esetben nem is kell öntözni, megelégszik a természet adta csapadékkal. A túlságosan száraz időszakokban azért gondoskodjunk a vízellátásáról.

2. A citromfű igazi nyári illata nagyon kellemes nekünk, de annál kellemetlenebb a szúnyogok számára. Ráadásul a védelmét magunkkal is tudjuk vinni, csak dörzsöljük szét a levelét a tenyerünkben. De a citromfűből készült illóolaj is kiváló védelmet biztosít a szúnyogok ellen. Évelő növény így elég egyszer elültetni. A palántákat áprilisban lehet elültetni a szabadban, 45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra.

3. A büdöske, vagyis a bársonyvirág nem véletlenül kapta a nevét, hiszen az illata nem mondható éppen kellemesnek. Azonban ezt könnyen megbocsájthatjuk neki, hiszen elűzi vele a szúnyogokat is. Ráadásul vidám színével feldobja az egész kertet. Azonban legyünk vele óvatosak, hiszen a csigák nagy rajongói.

4. A muskátlik is segítenek elűzni a szúnyogokat. Éppen ezért érdemes őket az ablakunk közelében nevelni. A muskátli szereti a fényt, de tűző napfényre ne tegyük. Az öntözésnél vigyázzunk rá, hogy ne legyenek vizesek a levelei, mert azok sajnos gombák és bacilusok támadásainak lesznek kitéve. Éppen ezért locsoljuk inkább reggel, hogy estére meg tudjanak száradni a véletlenül vizessé vált levelei is.

5. A macskamenta, a csobormenta vagy a borsmenta csak számunkra kellemes illatú, a szúnyogok inkább elmenekülnek előle. Érdemes a házunk köré ültetni, vagy kis csokorban felakasztani az ajtófélfára, vagy az ablakpárkányra.

6. A bazsalikom illata morzsolás nélkül is jól érezhető, ezért könnyen távol tartja a rovarokat. A bazsalikom nagyon kedveli a meleg, félárnyékos helyeket. Minél kevesebb fény éri, annál alacsonyabb lesz a levelek illóolaj tartalma.

7. A körömvirág nagyon hasznos gyógynövény, ám erről a szúnyogoknak igazán más a véleménye, így a közelébe se mennek. A körömvirág egyáltalán nem támaszt teljesíthetetlen igényeket felénk, ha az ültetéséről van szó. Tulajdonképpen bárhol megterem. Akár a félárnyékos helyeken is megmarad, de fontos számára, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen. Azonban a legjobban a napfényes helyeket szereti.

A szúnyogok ellen tehát lehet, és kell is védekezni.