Egy egzotikus gyümölcs születése

A grépfrút története a 18. századig nyúlik vissza, amikor a Karib-térségben felfedezték. Ez az egzotikus gyümölcs azóta meghódította a világot – ma az USA, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság számítanak a legnagyobb grapefruittermesztőknek. Európában csak az 1950-es években kezdett elterjedni, de az utóbbi évtizedekben Magyarországon is egyre népszerűbb lett.

Kevesen tudják, hogy a grépfrút két gyümölcs, az édes narancs és a pomelo keresztezéséből született – a grépfrút ennek köszönheti egyedülálló ízét és tápanyagtartalmát.

Vitaminbomba a tányéron

Ez a citrusféle igazi szuperélelmiszer! Már 20 dkg grépfrút fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz A-vitamint, kalciumot, magnéziumot és más létfontosságú ásványi anyagokat. A grépfrút kisebb mennyiségben tartalmaz még E-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, folátot, pantoténsavat, káliumot, foszfort, mangánt, cinket és rezet is. Rostban gazdag, így segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, és még a vércukorszintet is stabilizálhatja.

Természetes szomjoltó

A grépfrút üdítő, frissen facsart leve a trópusi országok egyik legkedveltebb itala. Az egyedi kesernyés ízt a héj belső részében koncentrálódó naringin nevű vegyület adja, ami nemcsak ízesít, hanem antioxidáns hatású is. Érdemes fogyasztás előtt a grépfrútot a hártyáitól megszabadítani, hogy még élvezhetőbb legyen az íze!

Minden része kincs

Nemcsak a gyümölcs húsa, hanem a héja és a magjai is hasznosíthatók! A pektinben gazdag héj kandírozható, olajat nyernek belőle üdítőitalok készítéséhez, míg a magokból értékes olajat sajtolnak. Sőt, a feldolgozott gyümölcsmaradék takarmányként is felhasználható.

Fontos figyelmeztetés

Bár a grépfrút egészséges és rendkívül hasznos, bizonyos gyógyszerekkel együtt fogyasztva veszélyes lehet! Egyes gyógyszerek hatását gyengítheti vagy erősítheti, ami különösen veszélyes lehet a szívgyógyszerek és vérnyomáscsökkentők esetében. Ha rendszeresen szedsz gyógyszert, konzultálj orvosoddal, mielőtt beépíted az étrendedbe!

A grépfrút tehát nemcsak egy különleges ízvilágú gyümölcs, hanem egy igazi vitaminbomba is. Fogyaszd frissen, készíts belőle italokat, vagy hasznosítsd a héját és a magját – de mindig figyelj arra, hogy gyógyszerekkel együtt óvatosan bánj vele!

Forrás: greendex.hu

Indexkép: Shutterstock