Ezek a mérgek ugyanis a darazsak vagy pókok által az emberek (vagy állatok) szervezetébe injektálva nagyon is veszélyesek lehetnek, szájon keresztül vagy érintésre viszont a toxicitásuk elhanyagolható.
A kutatók olyan mérgekkel kísérleteznek, amik az emberre nem jelentenek veszélyt – fotó: Pixabay
Erre alapozva az Egyetem – több külföldi kutatóhellyel együttműködve – egy nagyobb szabású projektet indított be a környezetet károsító, kémiai vegyszerek egy részének az említett állatokból izolált, ilyen természetes mérgekkel való kiváltására, bizonyos természetes fehérjékkel kombinálva.
A kutatók arra is rájöttek, hogy ezeknek a mérgeknek a kijuttatására hordozóként növényi fehérjéket, pl. lektineket lehet felhasználni. Ezeket a fehérjeket az Innovaciós Központ (CPI) fogja előállítani az Egyetemmel együttműködve egy élesztő expressziós rendszer segítségével. A felfedezésnek nagy jelentősége lehet a környezetbarát növényvédelem kialakításában és fejlesztésében.