Az elmúlt évben ilyen tevékenységbe kezdett – első lépésben 1.000 m2 területen – a holland Marius Rodewijk is, aki korábban kizárólag dísznövényrózsákat termesztett – írja a hortidaily.com.
Ezt a részbeni átállást nagy kihívásnak tekinti, mivel első tapasztalatai azt mutatják, hogy van kereslet az étkezési rózsák iránt, azok kielégítéséhez azonban a dísznövényként termesztett fajtáknak és a termesztés módszereinek jelentős átalakítására van szükség, többek között a metszést teljesen más módszerrel kell végezni.Az étkezésre szánt rózsákat elsősorban desszertek összeállításához lehet felhasználni – fotó: Pixabay
Az ilyen rózsák vegyszeres permetezése pedig természetesen nem jöhet számításba, kizárólag biológiai növényvédelmi módszerek alkalmazhatók. Ez azonban nem fogja vissza a holland termesztő lelkesedését, mivel minden új termék bevezetéséhez időre van szükség, sőt az év végi ünnepek alkalmával a kereslet valószínű növekedésére számít.
Rodewijk a rózsákat nagykereskedők számára értékesíti. Az étkezésre szánt rózsákat elsősorban desszertek összeállításához lehet felhasználni.