Amikor nem használod fel a konzerv teljes tartalmát, praktikusnak tűnhet egyszerűen visszatenni a hűtőbe a dobozában, egy fóliával vagy fedővel lefedve. De ha eddig így csináltad, érdemes változtatni ezen a szokáson!
Sokan úgy vélik, hogy a nyitott konzervdobozban tárolt élelmiszer akár veszélyes is lehet, mások szerint ez túlzás. Az viszont biztos, hogy a bontott konzerv tartalma minőségromláshoz vezethet, és az íze is megváltozhat.
Kiválhatnak fémek a dobozból? Szakértők véleménye
Carl Batt, a Cornell Egyetem mikrobiológusa szerint valóban előfordulhat, hogy fémek oldódnak ki a konzervdobozból, főleg ha savas ételek – például paradicsomszósz vagy gyümölcsök – vannak benne. Ez azonban általában nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot, mivel a doboz korróziója hosszú évek alatt következik be, nem néhány nap alatt.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint nem feltétlenül veszélyes így tárolni a bontott konzervet, de nem is a legjobb megoldás. Mindenképp érdemes valamivel lefedni, de az igazi biztonság érdekében inkább egy másik tárolóba kell áttölteni az élelmiszert.
Hogyan tárold helyesen a bontott konzervet?
Ha nem is egészségügyi okokból, de az ízélmény megőrzése miatt is érdemes a konzerv tartalmát egy tiszta tárolóedénybe átönteni – lehetőleg üvegből készültbe, nem pedig műanyagba.
Ha a bontott konzervet a saját dobozában hagyod, az étel kellemetlen, fémes mellékízt kaphat, ami élvezhetetlenné teheti azt.
Pont úgy kellene kezelnünk a megbontott konzerveket, ahogyan a főtt ételeket is!
A helyes tárolási módszer:
• Tiszta üveg- vagy BPA-mentes műanyag edénybe öntsd át az élelmiszert.
• Ne felejtsd el a szószt vagy levet is áttenni!
• Írd rá a tárolóedényre, mikor raktad hűtőbe.
• Az USDA szerint a bontott konzerv tartalmát 4 napon belül el kell fogyasztani.
Mire figyelj még a konzervekkel kapcsolatban?
Ne feledd, hogy a konzervek sem örök életűek! Bár tartós élelmiszernek számítanak, nem árt figyelni a lejárati dátumukra. Ha nagyobb készletet tartasz otthon, mindig a régebben vásárolt darabokat fogyaszd el először!
A biztonságos fogyasztás érdekében:
• Ne vásárolj vagy használj rozsdás, horpadt vagy szivárgó konzerveket!
• Nyitás előtt töröld le a dobozt, hogy eltávolítsd a port és szennyeződéseket!
• Mindig tiszta konzervnyitót használj!
• Ha furcsa szagot érzel a nyitáskor, inkább dobd ki a konzerv tartalmát!
A helyes tárolás nemcsak az étel frissességét őrzi meg, hanem megakadályozza az esetleges szennyeződéseket és kellemetlen ízváltozásokat is. Egy kis odafigyeléssel elkerülheted a felesleges élelmiszer-pazarlást és a kellemetlen meglepetéseket!
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock