A hatóságok 2022-ben a szüret idején a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.
Az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme
Korábban több bejelentés érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az Agrárminisztériumhoz arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek.
Ez hátrányosan érinti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen e gyakorlat a borkészítéskor is visszaélésekre adhat alkalmat.
Az ellenőrzések eredményesek voltak
Ennek megelőzése érdekében 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot indított a HNT és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ezen ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak.
A már bevált ellenőrzési program kibővítése eredményesen járulhat majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez – fotó: pixabay.com
Kiemelt szerepet szánnak az alacsony alkoholtartalmú borokat készítő borászatok ellenőrzésének
Az idei évben az Agrárminisztérium már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül kiemelt szerepet szán az alacsony alkoholtartalmú borokat készítő borászatok ellenőrzésének, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai fognak végrehajtani a kiválasztott üzemekben a szüret teljes időszakában.
Várakozásaink szerint a már bevált ellenőrzési program kibővítése eredményesen járul majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez.