A molekuláris biológia alkalmazására szakosodott izraeli PoLoPo vállalat – a Héber Egyetemmel együttműködve – kifejlesztett egy olyan technológiát, amellyel a növényeket (első lépésben az üvegházban termesztett burgonyát) arra készteti, hogy a természetes fehérje mellett tojásfehérjében megtalálható fő fehérjét, ovalbumint is termeljenek.
Ezzel az eljárással a PoLoPo a burgonyanövényt mikrobiológiai gyárrá alakítja, amely előállítja és gumóiban elraktározza a szükséges aminosavakat, és azokból a betakarítás után a fehérjéket kivonják, majd porrá szárítják. A porok zökkenőmentesen beépíthetők az élelmiszer-feldolgozó vonalakba és készítményekbe.
Kutatók a burgonyát arra késztetik, hogy ovalbumint is termeljen – Fotó: Shutterstock
A burgonyára, mint első próbanövényre annak széles körű elterjedtségére és magas hektáronkénti termésére való tekintettel esett a választás.
Az ovalbumin, mint különleges fehérje, megfizethető alternatívát kínál az egyre dráguló tojások helyett, és függetlenné teszi azok előállítását a madárinfluenza-járványoktól, továbbá javítja a termék eltarthatóságát.
Az izraeli cég az ovalbumin gyártását más növényekből is lehetővé kívánja tenni, így annak globális piaca 2032-re – a növekvő fogyasztói preferenciák hatására – várhatóan eléri a 36 milliárd dollárt.
Az ovalbumin gyártással együtt egy úgynevezett „patatin" por is keletkezik, amelyet többféle élelmiszer készítmény és roboráló szer előállításánál lehet felhasználni.
Forrás: proteinreport.org