Akár 65 ezer forintos bírságot is kaphatnak azok, akik kukákból gyűjtik össze a visszaváltható palackokat – írja a divany.hu miután ezzel kapcsolatos kérdéseivel megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK).

flakon

A kiürült palackok gyűjtögetése szabálysértés, és az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte – fotó: pixabay.com

Országosan 2024 januárjában startolt el a MOHU visszaváltórendszere, de a gyártók július 1-ig kaptak haladékot, hogy átálljanak a betétdíjas csomagolásokra. Azóta a legtöbb italnál 50 forintos betétdíjat kell fizetni, amit csak akkor kaphatunk vissza, ha az üres palackot a MOHU egyik automatájába bedobjuk.

Ezért sokaknak megéri akár a kukákból is kiszedni a palackokat, és nagy tételben visszaváltani őket. Az ORFK-tól kapott válasz szerint azonban a kidobott palackok jogállását a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza.

A törvény szerint a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. Ez azt jelenti, hogy nem szedheti össze ezeket bárki.

„Ennek megfelelően amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul" – írta válaszában az ORFK.

Azaz a palackok gyűjtögetése szabálysértés, és az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte. Ennek összege

6500 Ft-tól 65 000 Ft-ig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 Ft-ig terjedhet. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft.

A tulajdon elleni szabálysértés elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést alkalmazhat – olvasható a cikkben.