A nagy tömegű termést adó burgonya különösen fontos szerepet játszik India rohamosan növekvő lakosságának élelmiszer ellátásában. A freshplaza.com az indiai Karnal Institute of Potato Technology által kifejlesztett egyik új burgonyatermesztési módszert ismerteti, amely – a talaj nélküli, hidropónikus művelés mintájára – a kicsíráztatott burgonyapalántákat egy rácsos szerkezetre erősíti, azok gyökerei pedig a levegőben lógnak, ahol folyamatosan vízben oldott tápanyagokat permeteznek rájuk.
A fiatal növényeket 10-15 korban telepítik át az aeropónikus egységbe, ami lehetővé teszi, hogy kisebb területen nagyobb ennyiségű burgonyát állítsanak elő.
A burgonya levegőben történő termesztése akár 20 százalékkal növelheti a nyereséget – Fotó: Pixabay
Ez, a mesterséges intelligencia segítségével kidolgozott eljárás lerövidíti a termesztéshez szükséges tenyészidőt, és jelentősen csökkenti a termék előállításának költségeit.
Az újfajta burgonyatermesztés legkiemelkedőbb előnye azonban az, hogy a beltéri termesztés kiküszöböli a kedveztőtlen időjárás, főleg a szárazság és a hőség, valamint a talajfertőzések által okozott terméskieséseket.
Hasonló módszert, más növényekre más országokban is alkalmaznak, de annak a spaciális helyi körülményekhez való igazítását Indiában dolgozták ki. A technológia kegészítéseként a fent említett kutatóközpont szerződést kötött az angliai székhelyű BigSis, agtech start-up vállalattal, amely mesterséges intelligencia és robotika segítségével vegyszermentes rovarirtást biztosít.
Indexkép: Pixabay