A közelmúltban egy portugál vállalat újításként javasolta, hogy tölgyfa helyett cementhordóban célszerű érlelni és tárolni a borokat, aminek borászati szakértők szerint több előnye is van – írja a cubasdevinho.com hírportál.
A fa boroshordókat felválthatja a cementhordó – fotó: pixabay.com
Olcsóbb és tartósabb
A fahordóknál jóval olcsóbban előállítható, tartósabb és nagyobb szigetelő képességű cementhordók állandó hőmérsékletet biztosítanak, ugyanakkor – porózusságuk révén – lehetővő teszik a bor „lélegzését", az úgynevezett mikro-oxigenizációt.
Az ókori rómaiak is alkalmaztak hasonló megoldást
Ezen túlmenően, a semleges cement gyakorlatilag kizárja, hogy a borban mellékízek és illatok alakuljanak ki.
A cementhordók többnyire elegánsan tervezett, megdöntött csonka-kúp alakúak, ami szimbiózist teremt a Brown-mozgások és a borerjedés során keletkező termikus mozgások között.
Régészeti leletek szerint az ókori rómaiak is alkalmaztak hasonló megoldást, és ma már a világ több országában is használnak cementből (betonból) készült hordókat. Mindezek, várhatóan gyökeres átalakulást hoznak a borászati iparban.