Mint ismeretes, a vanília a sáfrány után a világ második legdrágább fűszere, amelyet az európai országok eddig kizárólag importból szereztek be. Az üvegházi termesztés fejlődése azonban lehetővé tette ennek a trópusi növénynek földrészünkön történő előállítását is. Elsőként egy dániai termesztő vállalkozás, a Dansk Vanilje vágott bele a termesztésbe, amelyhez szigorúan szabályozott atmoszférát és precíz megvilágítást kell alkalmazni – írja a freshplaza.de.

A vanília termesztése azonban kényes és bonyolulult feladat, nem elég hozzá csupán a trópusi hőmérsékletet biztosítani, több apró körülményre is oda kell figyelni.

Amint Ann Sofie Forsling, a vállalat alapítója elmagyarázta, egy levélzöldség üvegházi termesztésébe bárki belekezdhet, és néhány hónap elteltével már viheti a piacra a kész termékeket, de még a leggondosabb ápolás mellett is három évbe telhet, amíg egy vanília növény virágozni, és – a virágzás után mintegy tíz hónappal – teremni kezd. Az orchideafélék családjába tartozó vanília egy liánnövény, amelynek ágai fákra vagy más támaszokra (a dánok tervei szerint műanyag oszlopokra) kapaszkodva akár 30 méter távolságra is kúszhatnak. Speciális odafigyelést igényel a száraz, illetve hidegebb időszakok váltakoztatása, valamint a csúcs- és oldalmegvilágítás beállítása.

A dán csoport mindemellett bízik a abban, hogy a termesztést fokozatosan sikerül elsajátítania, mivel az országban nagy mennyiségű vaníliát forgalmaznak, és az elérhető ár is nagyon vonzó, mivel egy-egy nagyobb hüvely ára 120-150 korona, azaz 16-20 euró körül mozog.

Indexkép: Shutterstock