Mindezt kiegészítő fűtés, világítás és műtrágyák alkalmazása nélkül végzik – írja a hortidaily.com. Az első kísérletek meglepően kedvező eredményt mutattak, mivel ezek az alapvetően melegkedvelő növények – a hosszú sarkvidéki nappalok hatására – az ország déli részén, Krasznodarban, ugyanazon fajtákkal párhuzamosan beállított, kísérletekben termeltekhez hasonló nagyságú és ízű gyümölcsöket neveltek.
Fűtés, világítás és műtrágyák alkalmazása nélkül termesztettek dinnyét a sarkkörön túl (a kép illusztráció) – Fotó: pixabay
Julia Uhatova, az Intézet tudományos titkára elmondta, hogy a kutatók előre kiszámították miszerint e két növény bizonyos, korábban alaposan tanulmányozott genotípusai képesek lesznek a sarkvidéki körülményeket elviselni, és gyümölcsöt hozni. Az északi és déli állomás gyümölcseit azonos napon szüretelték, és küldték el Szentpétervárra, ahol egy 14 tagú bizottság értékelése alapján születtek a fenti eredmények. A legnagyobb meglepetést egy sárgás héjú görögdinnye fajta produkálta.
A Vavilov Intézet tovább folytatja, és bizonyos szőlőfajtákra is kiterjeszti a kísérleteket, sőt azokhoz hasonlókat más, sarkkörön túli körzetekben is szándékozik beállítani.
A hazai dinnyetermesztésről korábban itt írtunk.