A Szibériai Szövetségi Egyetem (SzFU) részletes agrotechnikát dolgozott ki a sztévia termesztésére, amely Oroszország északkeleti körzeteiben nagy területeken (részben vadon, de kertekben is) nő – írja az agroxxi.ru orosz hírportál.
A sztévia vagy jázminpakóca egy Dél-Amerikából származó, az őszirózsafélék családjába tartozó növény, amely mára világszerte elterjedt. A dél-amerikai őslakosok régóta széles körben használják a cukorrépánál több mint 300-szor magasabb cukortartalma miatt, amelynek fogyasztása ráadásul nem növeli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.Használata egyre jobban terjed a népi gyógyászatban – fotó: Pixabay
További előnye, hogy a benne található szteviozid nevű vegyület révén baktérium- és gombaölő, valamint gyulladásgátló hatást fejt ki. A szteviozid elsősorban a növény középső szintjein halmozódik fel nagyobb mennyiségben, és egy úgynevezett másodlagos metabolit, amelyet a növény a hő- és fényhiány áthidalására jól hasznosít.
Az utóbbi években a sztévia növény használata egyre jobban terjed a népi gyógyászatban, különösen Szibéria északi területein, ahol üvegházakban még a legszélsőségesebb klímájú körzetekben is termesztik. A sztévia hektáronként nagy mennyiségű zöld tömeget ad, amit humán élelmiszerek vagy gyógyászati termékek alapanyagául egyaránt fel lehet használni. A sztévia viszonylag egyszerűen, speciális szakértelem és speciális gépek nélkül, viszonylag alacsony költségráfordítással termeszthető.