Az  ENSZ friss jelentése szerint a mostani klímapolitikai intézkedések mellett valószínű, hogy 2100-ig kétszer olyan gyorsan emelkedik majd a Föld középhőmérséklete annál, mint ahogy azt a 2015-ös Párizsi Megállapodásban deklarálták.

A nemzetközi szervezet úgynevezett „Kibocsátási résről" szóló összeállítása arra a következtetésre jutott, drasztikusabb lépések nélkül ekkora időtávon a hőmérséklet-emelkedés mértéke az iparosodás előtti időkhöz viszonyítva elérheti a 3,1 Celsius-fokot az iparosodás előtti időkhöz képest.

A kibocsátási rés a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok mennyisége és azon mennyiség közötti különbséget jelenti, amely mellett a további felmelegedés megállítható lenne. A kutatók arra jutottak a tanulmányban, hogy néhány év múlva már nem lesz lehetőségünk rá, hogy a felmelegedés mértékét 1,5 Celsius fok alatt tartsuk és minél később tesszük meg a szükséges lépéseket, azoknak annál drasztikusabbaknak kell lenniük.

gyárak

Minél tovább késlekedünk, annál nehezebb dolgunk lesz – forrás: Pixabay

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott: bolygónk kötéltáncot jár. A vezetők vagy kezelik a kibocsátási szakadékot, vagy fejest ugrunk az éghajlati katasztrófába.

Az üvegházhatású gázok globális kibocsátása 2022 és 2023 között 1,3 százalékkal nőtt és új csúcsra, 57,1 gigatonna szén-dioxid-egyenértékre emelkedett. Ha megnézzük a 2030-as célok felé tett lépéseket, akkor azt látjuk, nem sok minden történt. Különösen a G20-tagállamok esetében – jelentette ki Anne Olhoff, a jelentés tudományos főszerkesztője a Reutersnek.

A globális középhőmérséklet jelenleg 1,3 Celsius-fokkal haladja meg az ipari forradalom előtti időszak szintjét. Az elemzés úgy látja, 2030-ig közösen kellene elérnie a Föld országainak, hogy az üvegházhatású gázok éves kibocsátása 42 százalékkal, 2035-re pedig 57 százalékkal csökkenjen. Ez kellene ahhoz, hogy a 1,5 foknál nagyobb felmelegedés megakadályozható legyen. Egyelőre azonban nem nagyon látni, hogy ez a cél milyen módon lehetne elérhető. Bár technikailag még mindig lehetséges ezt teljesíteni, hatalmas erőfeszítésekre lenne szükség a globális kibocsátás közel 80 százalékáért felelős G20-országoktól – áll az ENSZ jelentésében.


Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója szerint elérkezett a klímaválság ideje. Soha nem látott mértékű és ütemű globális mozgósításra van szükség - most azonnal, még az éghajlat-változási kötelezettségvállalások következő fordulója előtt; különben a 1,5 fokos cél hamarosan meghal és a 2 fok alatti értékek is az intenzív osztályra kerülnek – mondta.

Az UNEP szerint a nettó nulla kibocsátásra való áttérés globálisan 2050-ig között évente 900 millió és 2,1 milliárd dollárnyi beruházást igényel.

Forrás: Economx