Nyár végén, ősz elején, amikor már esély sincs arra, hogy beérjen a paradicsom, igen népszerűek a zöld paradicsomból készült savanyúságok, chutney-k és lekvárok, hiszen régóta és sokan fogyasztják ezeket a különlegességeket. Ugyanakkor újra és újra felröppen a hír arról, hogy a zöld (éretlen) paradicsom, ahogyan a növény zöld része is, szolanin nevű mérgező anyagot tartalmaz.
Ahhoz, hogy eldöntsük, fogyasztható-e a zöld paradicsom, először a szolanint kell alaposabban megismerni.
Mi a szolanin?
A szolanin egy toxikus anyag, amely az glikoalkaloid vegyületek csoportjába tartozik. Ez azért igen fontos, mert a glikoalkaloidok természetesen előfordulnak különböző növényekben, többek között a rendszeresen fogyasztott zöldségekben pl. burgonyában, paradicsomban, padlizsánban és paprikában is – írja a témában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A glikoalkaloidok a növények védelmét, rezisztenciáját szolgálják baktériumokkal, gombákkal, rovarokkal szemben. Fontos még tudni, hogy hőkezeléssel – főzéssel, sütéssel, mikrohullámú sütéssel – nem lehet jelentősen csökkenteni a zöldségek glikoalkaloid szintjét.
Ugyanakkor a különböző növények eltérő glikoalkaloidokat tartalmaznak és ezek különbözőképpen toxikusak az emberekre.
A Nébih magyarázata kitér arra, hogy a paradicsom pl. alfa-tomatint és dehidrotomatint, míg a burgonya alfa-kakonint (chaconine) és alfa-szolanint tartalmaz. Hétköznapi nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy a burgonya toxikusabb glikoalkaloidot tartalmaz, mint a paradicsom és maga a paradicsomnövény.
Más glikoalkaloidokat tartalmaz a burgonya és a paradicsom – Fotó: pixabay.com
Ezért is pucoljuk lendületesen a burgonyát, mert a kakonin és a szolanin nagy része a héjában vagy közvetlenül a héj alatt van, sőt ezért nem fogyasztjuk a megzöldült, sérült, rothadt/romlott vagy csírázó burgonyát.
A mérgező anyag jelenlétét a burgonya megzöldülése jelezheti. Biztonságos beviteli szinteket nem állapítottak meg, a burgonya fogyasztás tapasztalatai alapján azonban a megfelelően termesztett és kezelt gumósok normál glikoalkaloid szintjei nem aggályosak – magyarázza a Nébih.
Ugyanakkor a hatóság azt is kiemeli, hogy "[b]izonyos stresszhatásokra (fénynek való expozíció, mechanikai sérülés, nem megfelelő tárolás, csírázás) a glikoalkaloid tartalom gyors növekedésnek indulhat, ami keserű ízt ad a burgonyának".
Hazánkban nyers, hámozatlan burgonyában a megengedett maximális szolanin tartalom (egyenérték) 100 mg/kg.
A Nébih tájékoztatása szerint a glikoalkaloid bevitel miatt kialakuló mérgezés tünete a keserű vagy égő érzés a szájban és influenzához hasonló tünetek, mint pl. émelygés, hányás, hasi görcsök, és hasmenés. A glikoalkaloid mérgezés súlyosabb eseteiben idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak: levertség, egykedvűség, nyugtalanság, rázás, zavartság, gyengeség, zavart látás.
Mit tartalmaz a zöld paradicsom?
A paradicsom, valamint a zöld paradicsom tehát nem tartalmaz szolanint, ahogyan azt régebben – talán a burgonyával való rokonság, illetve a zöld színe miatt – feltételezték, viszont tartalmaz alfa-tomatint és dehidrotomatint, amelyek szintén glikoalkaloid vegyületek.
A chemicalbook.com a tomatin szerepéről leírja, hogy a paradicsom és a paradicsomnövény elelnállóképességét növeli különböző baktériumokkal, gombákkal, rovarokkal szemben. Hangsúlyozza, hogy a tomatin humán toxicitására nem rendelkezünk elérhető adatokkal, de laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy általában kevésbé mérgező hatást fejt ki az emlősökre, mint a szolanin. Illetve nincs olyan jellegű tapasztalat, hogy a paradicsomból vagy a zöld paradicsomból készült ételek mérgezők lennének, pedig fogyasztásuk széleskörű.
Ugyanakkor ajánlások alapján a paradicsom fogyasztásakor három szabályt érdemes betartani:
- A glikoalkaloid szint az érés során csökken a paradicsomban, ezért érdemes az érett paradicsomokat előnyben részesíteni.
- Zöld paradicsomot és zöld paradicsomból készült ételeket (savanyúságokat, lekvárokat, chutney-kat) mérsékelt mennyiségben érdemes fogyasztani.
- A paradicsomnövény zöld részei, azaz a szára, a levelei és csészelevelei stb. nem fogyaszthatók.
És ezzel még nincs vége! A zöld paradicsom témában akad egy apró, de kihagyhatatlan csavar. Ugyanis egy paradicsom nemcsak azért lehet zöld, mert éretlen, hanem azért is, mert ez a színe. (Éppen úgy, ahogyan létezik lila paradicsom is.) Népszerű zöld paradicsom faják az Aunt Rubys, a Cherokee Green, a Green Pineapple, a Summertime Green stb, és ezek nyersen is ízletesek, édesek. A kétféle zöld paradicsomot úgy lehet megkülönböztetni egymástól, hogy az éretlen paradicsom kemény, míg az érett zöldparadicsom puha, a közös pedig az bennük, hogy mindkettőt fogyasztjuk.