A gyümölcsök, zöldségek kirepedését jellemzően a szárazságot követő hirtelen esőzés, vagy a talaj kiszáradását követő bőséges öntözés eredményezi, ami hirtelen bogyónövekedést indukál.
Főként a paradicsomnál figyelhető meg, hogy a hirtelen vízfelvétel szétrepeszti a bogyót, amelynek a kocsány felőli részén kör alakú, vagy sugarasan szétfutó repedések jelennek meg. A repedés azonban nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem utat nyitva a fertőzéseknek tönkreteheti a termést.
Szintén bogyórepedést okozhat az ingadozó hőmérséklet, de ezzel a hajtatott fajtáknál kell számolni tavasszal, amikor a fóliasátorban a napközi hőingadozás meghaladja a 15 fokot – írja a novenyvedoszer.hu.
Gyakori probléma a paradicsom repedezése – fotó: freeimages.com
Az egyoldalú nitrogéntrágyázás és bőséges öntözés is bogyórepedést okozhat
A repedezést a lomblevelek túlzott mértékű elvesztése is kiválthatja. A túlzott levelezés során, amikor eltávolítják a paradicsomok leveleit– pl. növényvédelmi okokból a fertőzött leveleket – vagy a helytelenül végzett tetejezés, amelyet a növekedés visszaszorítására alkalmaznak, szintén bogyórepedést eredményezhet.
A paradicsom repedésének elkerülése érdekében lényeges a tápanyagok megfelelő egyensúlyának megteremtése a talajban. A túlzott nitrogénbevitel olyan gyors növekedést okozhat, ami hajlamosabbá teszi a paradicsomot a repedésre.
A repedés kialakulását szintén elősegítheti a bór vagy kalcium hiánya, mert rugalmatlanná válik a bogyószövet. A bóradagolás és kalcium lombtrágyázás segíthet a bogyórepedés megelőzésében, és fokozza a bogyók tárolhatóságát.
Hogyan lehet a repedezés ellen védekezni?
Minél vékonyabb héjú egy fajta annál érzékenyebb a környezeti tényezők káros hatásaira. A nemesítők arra törekednek, hogy repedésre kevésbé hajlamos fajtákat állítsanak elő, olyanokat, amelyek bogyói kemények, de rugalmas falúak. A repedésnek ellenálló paradicsomok közé tartozik a „Celebrity", „Juliet", „Plum Regal" és „Pink Girl".
Nagyon fontos az egyenletes vízellátás biztosítása, az, hogy száraz időben gyakran, kis adagokban öntözzünk.
Mit lehet tenni, ha már bekövetkezett a baj?
A berepedezett paradicsomot tanácsos azonnal leszedni, még azelőtt, hogy rothadás lépne fel (így nem fogja az egészséges bogyókat megfertőzni). Ez mehet a komposztba.
Lehet próbálkozni a paradicsom érlelésével is, azonban jó tudni, hogy az érés előtt leszüretelt paradicsom soha nem lesz olyan zamatos, mint az, ami a növényen érett meg.