Ez különösen érvényes a portugál Alentejo körzetre és a spanyol sherry alapanyagául szolgáló, Jérez környéki szőlőkre, de tulajdonképpen az Ibériai félsziget egész déli részére is, ahol nyaranta 40 fok körüli hőmérséklet uralkodik – írja az mdpi.com.
A kutatók szerint itt az ideje, hogy intézkedéseket dolgozzanak ki e növénycsoport védelmére, mert könnyen eltűnhet Portugália és Spanyolország legismertebb fehér borainak nagy része.
Megoldás lehet a vadszőlő fajtákkal való keresztezés.
A szóban forgó fajták védelmére egyelőre csak a kaolinos kezelés mutatkozik elég hatékonynak, mivel ez a szer az ultraibolya és infravörös sugárzás visszatükrözésével csökkenti a levelek felületének hőmérsékletét. Ez azonban nem nyújt megfelelő védelmet, ezért új megoldássokat kell keresni.
A legkézenfekvőbbnek az adott körzetben honos vadszőlő rokonokkal vagy rusztikusabb típusú fajtákkal való keresztezés (átoltás) ígérkezik, ehhez azonban először is egy nagyon alapos megvalósítási tanulmányt kell kidolgozni, ami önmagágan is költséges megoldás, nem beszélve a kivitelezésről.