Sok európai országban okozott ételmérgezést a koktélparadicsomokon felfedezett antibiotikum-rezisztens szalmonellafertőzés. A legtöbb ehhez köthető eset Németországban és Franciaországban, de Ausztriában is találtak fertőzött terméket – írja az index.hu

koktélparadicsom

Az európai hatóság a fertőzés forrását egyelőre nem tudta megállapítani – fotó: pixabay.com

Már mintegy 11 európai országban észlelték az ételmérgezést okozó antibiotikum-rezisztens baktériumot

A Salmonella Senftenberg elnevezésű kórokozót legelőször egy koktélparadicsomot tartalmazó vegyes salátában mutatták ki Franciaországban 2022. augusztus 17-én. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ azóta már mintegy 11 európai országban észlelte az ételmérgezést okozó antibiotikum-rezisztens baktériumot. Az elmúlt évben csaknem száz ehhez köthető eset volt, a bejelentések szerint 69 százalékban nőknél okozott megbetegedést, egy ember belehalt a fertőzésbe.

2023. július 12-ig  az ECDC jelentése szerint Németországban 26, Franciaországban 16, Finnországban 12, Svédországban 11, Ausztriában és Hollandiában öt-öt, Csehországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban négy-négy, Észtországban, Írországban és Norvégiában egy-egy ilyen esetet találtak, de még az Egyesült Államokban is volt két ilyen megbetegedés.

Az európai hatóság a fertőzés forrását egyelőre nem tudta megállapítani, de feltételezik, hogy a felsorolt érintett országok piacára marokkói, holland és spanyol termelőktől származó fertőzött koktélparadicsomok kerülhettek. A gyanú szerint a zöldségre mosás közben vagy a földek öntözésekor kerülhetett a kórokozó.

koktélparadicsom

A Salmonella Senftenberg elnevezésű kórokozót legelőször egy koktélparadicsomot tartalmazó vegyes salátában mutatták ki Franciaországban 2022. augusztus 17-én – fotó: pixabay.com

Magyarország szerencsére nem érintett

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra a kérdésre, hogy Magyarország mennyire érintett az ügyben azt válaszolta, hogy:

Magyarországon eddig zöldségből származó törzset nem mutattak ki. A jelen ügy kapcsán egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban paradicsom okozta a fertőzést.

Hozzátették, hogy fogyasztás előtt egyébként is javasolt a zöldségek és gyümölcsök alapos megmosása, ez ugyanis jelentős mértékben csökkenti a szalmonellózis kockázatát. Kiemelték azt is, hogy a Salmonella Senftenberg Európában ritka betegségnek számít: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) 2020-ban 36, 2021-ben pedig 75 esetet jelentettek.

A tünetek a fertőzést követően 1-2 napon belül jelentkeznek

A szalmonella az egyik leggyakoribb ételmérgezést okozó baktérium, főként tojásban és csirkében fordul elő, illetve egyéb élelmiszerre is rákerülhet, de hőkezelés hatására elpusztul. A fertőzést követően 1-2 napon belül jelentkezhetnek a gyomor-bél rendszeri tünetek, amit fejfájás és láz kísérhet, általában gyógyszer nélkül spontán gyógyul.

A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre lehet veszélyes, utóbbi esetben szokták antibiotikummal kezelni a szalmonellózist, ami az említett szerotípusnál hatástalan.