A Világgazdaság arról ír: egyre többen panaszkodnak arra, hogy a különböző gyümölcsök, zöldségek íze, zamata már nem olyan, mint régen – és egy friss tanulmány ezt alá is támasztja. A kutatások szerint nem csak a nosztalgia miatt gondoljuk azt, hogy régen még a gyümölcsök is édesebbek voltak...
A Journal of Agricultural and Food Chemistryben közzétett kutatás a szamóca íze és a növényvédő szerek használata közötti kapcsolatot, egészen pontosan két gombaölő hatóanyag, a boszkalid és a difenokonazol gyümölcs ízére gyakorolt hatását vizsgálta. Kontrollként a kutatók vegyszermentes szamócát is termesztettek.
A sok növényvédő szer befolyásolhatja a termés ízét – forrás: Pixabay
Az eredmények szerint mind a két szer csökkentette az oldható cukor és a tápanyagok mennyiségét, miközben növelte az eprek savtartalmát, és oxidatív károkat is okozott, ami negatívan befolyásolta a gyümölcsök ízét. A két szer közül a boszkalid káros hatása volt erősebb.