Százezernél is több ember eshet áldozatul a hőség által okozott egészségügyi komplikációknak Európában az évszázad végére. Elsősorban a mediterrán országok lesznek érintettek.

Az olyan extrém időjárás, amilyet idén is tapasztalhattunk, mindenki számára komoly veszélyeket rejthet magában. Az évszázad végére pedig egy friss kutatás szerint Európában – a világ leghűvösebb lakott földrészén – akár háromszorosára is nőhet a hőséghez kapcsolható halálesetek száma.

Arra számítunk, hogy sokkal több hőség miatt bekövetkezett halálesetről hallhatunk majd a jövőben. Mindeközben a hideg időjárás miatti halálozások mértéke csekély mértékben fog csökkeni csupán – mondta David García-León, a tanulmány társszerzője.

Amennyiben az ipari forradalom előtti időkhöz képest 3 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet az évszázad végére, évente 129 ezer áldozattal lehet számolni a kontinensen a kutatás szerint. Ez az érték jelenleg 44 ezer. Ha sikerülne megtartani az 1,5 fokos emelkedést, akkor is 450 ezer ember fog belehalni a hőmérséklethez köthető egészségügyi komplikációkba.

Ez a kutatás ráébreszt minket arra, hogy mennyi életet kockáztatunk, ha nem teszünk valamit sürgősen a klímaváltozás ellen – mondta Madeleine Thompson, a Wellcome egészségügyi jótékonysági szervezet klímakutatója. Ráadásul ez csak a közvetlen hatás; egyes kutatások szerint az extrém hőség több vetélésért és mentális állapot romlásáért is felel, az erdőtüzekről, a terményekkel kapcsolatos problémákról stb. nem is beszélve.

hőség

Az évszázad végére Európában akár háromszorosára is nőhet a hőséghez kapcsolható halálesetek száma – fotó: Shutterstock

A kutatók szerint Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban lehet a leginkább számítani a hőség miatt megnövekedett halálozásra. Afrikában, Ázsiában és Amerikában pedig még az európainál is nagyobb arányú növekedésre lehet számítani. Más kutatók viszont úgy vélik, nagyon nehéz megjósolni a hőmérséklethez köthető halálesetek számát, hiszen számos változót nem ismerünk, ilyen például az, hogy milyen mértékben fejlődik az orvostudomány a jövőben.

Ha el akarjuk kerülni a lehető legrosszabb forgatókönyvet, elengedhetetlen, hogy a probléma kiváltó okát kezeljük, vagyis az üvegházhatásúgáz-kibocsátást – figyelmeztet az ISGlobal járványkutatója, Elisa Gallo.

Forrás: prove.hu