A hortidaily.com hírportál egy többnyire vadon növő, mindeddig jelentéktelennek tekintett növény humán élelmezésben történő hasznosítási lehetőségéről számol be.

saláta

Európa nagy részén gabonavetések gyomnövényeként ismerik – fotó: pixabay.com

A loncfélék családjába tartozó és Magyarországon galambbegynek is nevezett báránysalátát (Valerianella locusta) Európa nagy részén gabonavetések gyomnövényeként ismerik, az utóbbi időben azonban élelmiszerként is egyre nagyobb arányban használják.

Erre a hosszúkás, sötétzöld színű, lekerekített, kellemes ízű, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag levelei kiválóan alkalmassá teszik.

További előnye, hogy jó hidegtűrő képessége révén, ősszel elvetve, az ízletes, zsenge levelei már kora tavasszal (Dél-Európában már karácsonyra is) szedhetők, amikor még nagyon kevés friss, szabadföldi zöldség van a piacon, egyébként pedig a báránysaláta egész évben termeszthető.

A termék legnagyobb európai forgalmazója a francia SAS Racines Carrées vállalat, amely kedvező talajadottságait kihasználva, egész évben, biominőségben kínálja a friss báránysalátát. Az utóbbi egy-két évben azonban több új forgalmazó is megjelent az európai piacon.