A thaiföldi konyhának világszerte hatalmas rajongótábora van, ételeik rendkívül népszerűek, azonban van e konyhai kultúrának egy olyan fogása is, amely potenciálisan halálos.

A koi pla

A koi pla egy hagyományos, salátaszerű ételkülönlegesség, ami Thaiföld északkeleti részéről, az Isaan régióból származik. Ez az étel darált vagy aprított nyers halból, fűszerekből és citromléből készül. Bár ártalmatlannak hangzik, a koi pla fogyasztását egyértelműen összekötik egy igen agresszív májráktípussal, az epeúti rákkal. Ráadásul nemcsak az étel rendszeres fogyasztása jelent kockázatot a májrák szempontjából, hanem már egyszeri fogyasztása is tragédiába torkollhat. Ennek az ételben található nyers, édesvízi hal az oka.

Az étel elkészítéséhez általában a Mekong-folyóból származó harcsaféléket vagy tilápiát használnak, mely halak nem ritkán hordozzák a májmétely nevű parazitát. Ez az élőlény az étel elfogyasztása után az epeutakban élősködhet éveken keresztül, súlyos, sokáig észrevétlen gyulladást okozva. A folyamat végül halálos epeúti rákhoz vezethet. Az epeúti rák a máj és az epeutak rákos megbetegedése, mely sárgasággal, viszketéssel, alhasi fájdalommal, fogyással, étvágytalansággal és hányingerrel jár. Ez a betegség különösen gyakori abban a régióban, ahol a koi plát generációk óta fogyasztják. Becslések szerint Thaiföldön évente 20 000 ember hal meg emiatt.

Bár a veszélyek ismertek, a koi pla ma is alapvető ételnek számít arrafelé. Gyorsan, olcsón és egyszerűen hozzáférhető alapanyagból elkészíthető, így az alacsonyabb jövedelmű közösségek számára is könnyen elérhető.

Kulturális tényezőknek is szerepe van abban, hogy sokan ma is fogyasztják, ugyanis sokan úgy vélik, a hal főzése csak elrontaná az étel jellegzetes ízét. Mások szerint pedig a karmán múlik, hogy valaki beteg lesz-e vagy sem. Ráadásul a koi plát gyakran közösen fogyasztják, azaz elfogyasztásának rituális, közösségépítő szerepe is van.

A thaiföldi orvosok aktívan oktatják a lakosságot, különösen a gyerekeket annak érdekében, hogy tudatosítsák a nyers hal fogyasztásának veszélyeit, valamint már olyan szűrővizsgálatok is elérhetők, melyekkel korán felismerhetők a betegség jelei. Azonban sajnos az ilyen egészségügyi ellátások éppen a leginkább érintett, szegény régiókban nem érhetők el, továbbá a hosszú ideje fennálló étkezési szokások megváltoztatása nehéz feladat, különösen az idősebb generációk körében.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép (illusztráció): Shutterstock