Ausztrália Új-Dél-Wales nevű államában, a Gibraltár-hegy alatt egy használaton kívüli vasúti alagút rejtőzik, mely 1866-ban épült, és egyetlen vágány található benne, azonban feleslegessé vált, amikor 1919-ben az alagúton kívül megépült a kétirányú vasúti sínpálya. Az 1950-es években új funkciót kapott: itt létesült Ausztrália első gombatermesztő farmja – írja a termeszeti.hu.

1987-ben dr. Noel Arrold mikrobiológus azzal a céllal kezdett az alagútban gazdálkodni, hogy új, különleges gombákat termeljen az ausztrál piacra. Az első fajta a Swiss Brown volt, melyet egzotikus, ázsiai fajták követtek: shiitake, késői laskagomba, shimejii és fafülgomba. Az alagútban szinte olyanok az életfeltételek a gombák számára, mint Kína, Japán és Korea hegyvidéki erdeiben, azaz eredeti hazájukban.

Az alagút 650 méter hosszú és kb. 30 méter mély, a hőmérséklet állandóan 15 °C, a nap nem süt be. A fénycsövek mindennap reggel fél hatkor bekapcsolnak, és 12 órával később kikapcsolnak.

Dr. Arrold a gombakultúrákat főtt burgonyával és agarral teli kémcsövekben tartja. Először rozs- vagy búzaszemeken inkubálja a tenyészetet, tiszta, szivacsos, penészgátló szűrővel lezárt műanyag zsákokban termeszti őket, mielőtt üvegbe, fekete szemeteszsákokba vagy műanyagba csomagolt rönkökbe helyezi át.

A gombák a fekete szemeteszsákokban növekednek a legszebben, ugyanis amikor korábban tiszta műanyag zsákok belsejében nőttek, a fény érte őket, ezért mindenhol növekedtek, ami megnehezítette a betakarításukat.

A farmon hetente kb. 1500 kg kiváló minőségű gomba terem vegyszerek nélkül, alacsony energiafelhasználás mellett.

Az indexkép csupán illusztráció: Pixabay