A növény felértékelődési lehetősége abban rejlik, hogy a világ teljes mezőgazdasági területének mintegy 42 százaléka a száraz vagy félszáraz kategóriába van sorolva. A fügekaktusz szárazság- és hőtűrésének, valamint igénytelenségének bizonyításához nincs szükség kísérletekre, mivel szemmel láthatóan olyan helyeken is megél, ahol a termesztett növények többsége néhány napon belül elpusztulna – írja az eurekalert.org.
Hektáronkénti tápértéke akár a kukoricáét is megközelítheti – fotó: commons.wikimedia.org/Stan Shebs
A szóban forgó növény emellett még ízletes és magas vitamintartalmú, bár szabad kézzel egyelőre nehezen kezelhető termést hoz, amely emberi táplálkozásra – nyersen és különböző módon feldolgozva – egyaránt alkalmas. Sőt a gyümölcs állatok takarmányozására és energiatermelésre is felhasználható, hektáronkénti tápértéke pedig akár a szójáét vagy a kukoricáét is megközelítheti. Mindezt 80 százalékkal kisebb mennyiségű víz, illetve növényvédő szer felhasználása mellett.
Mivel évelő növényről van szó, a fügekaktusz üzemi termesztés esetén, jelentős mértékben visszafogja a talajok gyakori bolygatását.
Az Egyetem kísérleti állomásán John Cushman professzor és csapata 2019-ben egy új kutatási programot indított el a növényfaj legjobb teljesítményű és a betegségekkel szemben ellenálló fajtáinak kiválogatás céljából. A programban szerepel többek között a tüske nélküli gyümölcsöt hozó fajták előállítása is.