A burgonyát, amelynek kékbe hajló sötét lila a héja, a vágási felülete pedig kékes-lilás, általában lila buronyának nevezzük. Fontos, hogy nem génmanipulált zöldség, hanem természetes fajta, ami Dél-Amerikából származik.
Színét az antocián nevű antioxidánsnak köszönheti, amely a céklában és a szederben is megtalálható, ám éppen ebből a kékes-lilás színből ered, hogy egy-egy nemesített változat elnevezése során kék burgonyaként is hivatkoznak rá.
A kékes-lila gumójú buronyának általában magas az antioxidáns tartalma – Fotó: Pxfuel
Az indiai Bhopalban működő Mishrilal Rajput, helyi farmer Neelkanth Kurfi (Kék burgonya) néven egy új burgonyafajtát hozott létre, amelynek kékes-lilás színű gumója 100 grammra számítva 100 milligramm antioxidáns vegyületet tartalmaz – a krishijagran.com.
Ez a mennyiség a jelenleg termesztésben lévő fajták átlagát hétszeresen meghaladja, ami óriási jelentőséggel bír az egészséges táplálkozás szempontjából, különösen indiai viszonylatban.
Az új fajta ezen túlmenően kellemes ízével, kedvező főzési tulajdonságaival és az Indiában különösen magasnak számító, 40 tonnás hektáronkénti termésével, valamint a kártevőkkel szembeni magas ellenálló képességével tűnik ki, így használata a termesztők és a fogyasztók számára egyaránt előnyös. Ezért várhatóan magas kereslet fog iránta mutatkozni Indiában és több országban.