Spanyolország legnagyobb egybefüggő zöldség-gyümölcs termesztő körzetében (Almería környékén) és az ország egyéb gyümölcstermő körzeteiben a mandarin előállítási költsége 2021-ben átlagosan 35 cent körül mozgott, 2022-re – az energia és a műtrágya árának drasztikus drágulása miatt – 50 centre, a citromé pedig 70 centre emelkedett – írja a freshplaza.com.

Az ASAJA termelői egyesülés szerint, ilyen magas költségek mellett gyakorlatilag nem lehet – a többletköltségeket a vásárlókra áthárítva – elfogadható termelői árszintet kialakítani, ezért sokan kénytelenek lesznek a termeléssel felhagyni.

mandarin

A citrusféléket termelő gazdák is bajban vannak a műtrágyaárak miatt – fotó: Pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése alapján a Budapesti Nagybani Piacon a 45. héten a spanyol mandarin ára 1052 Ft/kg volt, ami 64 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Ugyanekkor a spanyol citrom ára 754 Ft/kg volt és itt a drágulás 26 százalék.

A termelési költségeknek a legutóbbi évben bekövetkezett emelkedése a legérzékenyebben a citrusszektort érintette, és a szóban forgó körzet kiemelt szerepet játszik az európai piac ellátásában, ezért a szóban forgó termelők megmentése nemzetközi összefogással oldható meg, amelyhez a citrusfélék fogyasztásának ösztönzése és hatékony állami vagy uniós támogatás szükséges – állítja az ASAJA egyesület.