A rizs, amely évszázadok óta a táplálkozás alappillére és kulturális szimbólum is egyben, most egy újabb, klímaváltozás okozta veszéllyel néz szembe. Egy friss, a Lancet Planetary Health folyóiratban publikált tanulmány szerint a melegedő éghajlat és az emelkedő szén-dioxid-szint drámaian megnöveli az arzén inorganikus formájának mennyiségét a rizsszemekben. Ez a mérgező vegyület súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, például szívbetegséghez, cukorbetegséghez és neurofejlődési zavarok.
A Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolája által vezetett kutatás 28 rizsfajtát vizsgált tíz éven át a Jangce-folyó deltájában. A FACE-rendszerrel (Free-Air CO₂ Enrichment) szimulálták a jövőbeli klímaviszonyokat: 2 °C-kal magasabb hőmérsékletet és 200 ppm-mel magasabb CO₂-szintet. A kettős hatás jelentősen növelte az arzén felhalmozódását – jobban, mint bármelyik tényező önmagában.
A rizsföldek mikrobiális környezetének megváltozása is hozzájárult a problémához. A magasabb hőmérséklet és CO₂-szint anaerob talajviszonyokat és toxikusabb arzénformák megjelenését idézte elő. Az arsC gén hatszoros szaporodása például a rizsszemképződés idején erősíti az arzén átalakulását károsabb formákká.
A tanulmány szerint minden vizsgált országban növekszik a nem daganatos betegségek kockázata a fenti forgatókönyv miatt.
Dr. Lewis Ziska szerint a probléma megoldható: kevesebb arzént felhalmozó rizsfajták nemesítésével, jobb öntözési módszerekkel és szigorúbb szabályozással. Jelenleg sok országban nincsenek kötelező határértékek az arzénra vonatkozóan – pedig a mért minták többsége már most túllépi a javasolt 200 ppb szintet.
A rizs biztonságának megőrzése elengedhetetlen a globális élelmezésbiztonság szempontjából. A kutatók szerint a gyors cselekvés még megelőzheti a klímaváltozás által felerősített arzénveszély globális egészségügyi következményeit.
Forrás: earth.com
Indexkép: Shutterstock