A hortidaily.com hírportál egy szenzációsnak és szinte hihetetlennek tűnő tudományos eredményről adott hírt, miszerint a kaliforniai Riverside Egyetem kutatói egy egészen különleges módszert fedeztek fel, nevezetesen megtalálták a módját annak, hogy mesterséges fotoszintézis segítségével napfénytől függetlenül élelmiszernövényeket termesszenek.
Ezt az eljárást tíz-húsz évvel ezelőtt még a növénybiológiával foglalkozó szakemberek többsége is teljesen kizártnak és elképzelhetetlennek tartotta volna, bár a szén-dioxidnak a növények táplálásában betöltött szerepe régóta közismert.
A Nature Food folyóiratban ismertetett technológia kétlépcsős elektrokatalitikus eljárást alkalmaz a szén-dioxid, az elektromosság és a víz acetáttá alakítására. A növények ezután az acetátot használják fel a sötétben történő növekedéshez. Az elektrokatalízishez szükséges áram előállításához napelemeket lehet a rendszerbe bekapcsolni.
Az eddigi kísérletek azt igazolták, hogy acetáttartalmú elektrolitok segítségével az élelmiszer-termelő szervezetek (többek között zöld algák, élesztők és gombamicéliumok) széles köre sötétben is szaporítható. Az elektromosság egyben elősegíti a szén-dioxid hasznos molekulákká és termékekké való átalakítását.A napfény élelmiszer-alapanyaggá történő átalakításának hatékonysága akár a 18-szorosára növelhető – illusztráció: Shutterstock
Ennek a rendszernek a segítségével a napfény élelmiszer-alapanyaggá történő átalakításának hatékonysága egyes növények esetében akár a 18-szorosára növelhető.
Ez egy továbbfejleszthető, kimagasló tudományos eredmény, és ugyanakkor óriási mértékben kiterjesztheti a növénytermesztés lehetőségeit, éspedig a szűkösen rendelkezésre álló és többnyire nélkülözhetetlen termőföld nélkül.