Lengyelországban is elkezdődött az eperszüret.

Lengyelországban is elkezdődött az eperszüret. Fotó: 123rf.com


Lengyelországban, némi késéssel, június második felében teljes lendülettel megkezdődött a földieper betakarítása – írja a freshplaza.de hírportál. Lengyelország, amely az európai termelők sorában (a sokkal kedvezőbb adottságokkal rendelkező Spanyolország mögött) a második legnagyobb, ebben az évben a tavalyihoz hasonló, azaz 170 és 180 ezer tonnás termésre számít, amelynek jelentős része (főleg feldogozott formában) exportra kerül. Ezért a termelők az eperszüretre országszerte kiemelt figyelmet fordítanak. A legnagyobb termőterületek a Mazowiai (a teljes terület 35 százaléka), valamint a Witokrzyskiei és a Lublini vajdaságban találhatók.


Ebben az évben különösen magas kereslet mutatkozik a feldolgozók részéről, mivel a tavalyi gyenge termékminőség miatt a raktárkészletek gyakorlatilag kiürültek. A gyümölcs szedését évről-évre visszatérő, nagy gyakorlattal rendelkező szüretelő munkások végzik, többnyire az esti vagy a kora hajnali órákban. A szüretelők egyre magasabb bért követelnek, miközben az eper ára nem emelkedik. A termelők a friss eperért jelenleg kilónként 2,10-2,30 złoty (150-160 Ft) körüli árat kapnak az egy évvel korábbi 2,50 złotys átlagárral szemben. Külön kategóriába tartozik a mélyhűtésre szánt eper, amelyet kocsány nélkül kell szedni, viszont a termelő kilónként 3,40 – 3,80 złotyt kap érte.