Rögtön az első találkozásunkkor láthatjuk, hogy ennek a növénynek valóban találó a neve, hiszen tökéletesen hasonlít egy tükörtojásra. A tojásvirág, vagyis a Limnanthes douglasii szirmai fehérek, a közepük sárga, az illatuk pedig olyan kellemes a méhek számára, hogy nagy szeretettel zsongják körül.

Ennek az egynyári növénynek a vetésével ráadásul nem kell tavaszig várnunk, hiszen akár most, novemberben is elszórhatjuk a magvait. Ültessük a magokat egy cserépbe, amit a vetés után állítsunk egy világos, de hűvös helyiségbe. Kitűnő választás lehet a pince, de akár egy hűvös lépcsőház is, aminek van ablaka. Amikor eljön a tavasz és felengedett a talaj, már ki is tudjuk ültetni a kis növényt.

Most tervezd meg a tavaszi virágágyást!

Érdemes már ilyenkor, télen kigondolni, milyen növényekkel fogjuk ékesíteni tavasszal a kertünket. Így egy kicsit, habár csak fejben, előre tudjuk hozni a tavaszt. Ilyenkor ráadásul több időnk is jut erre, a hosszú, sötét estéken, és a virágmagokat is kedvezőbb áron tudjuk beszerezni, mint a tavaszi szezon idején, amikor mindenki megrohamozza a kertészeti boltokat. A virágágyi növények ráadásul nem csak szépek, de kitűnőek akkor is, ha hézagkitöltésről van szó.

tojásvirág november

A tojásvirágot akár már novemberben is elvetheted. Fotó: 123rf.com

Hézagok könnyen keletkezhetnek a kertben, például, amikor az évelők közül némelyik kipusztul, vagy éppen túljutott már a virágzási periódusán. Ilyenkor tölthetik be a szerepüket a cserépben nevelt egynyári növények. Ezeket a hézagokat ráadásul tervezhetjük előre is, így minden évben újabb színfolttal ékesíthetjük a kert adott pontjait. Tökéletes megoldást nyújthatnak majd például az előkertben, de akár a gyepet is szegélyezhetjük velük. Erre a feladatra nagyon jó választás lehet a tojásvirág, a sárga viola, a dália vagy a büdöske. Ezek a csodás növények pedig nem csak a szemünket tudják majd gyönyörködtetni, de talajtakaróként segítenek a gyomok távoltartásában is.

A háromszínű szulák igazán élénk színfoltja lehet a kertnek, ráadásul még a leggyengébb talajon is kitűnően megél. A napfényt viszont nagyon is kedveli, így ültetésénél ezt vegyük figyelembe. Vízigénye közepes, de az aszályos időszakokban oda kell figyelni rá, nehogy kiszáradjon. Azonban legyünk vele óvatosak, mert a magja mérgező! Ezt a virágot törpe hajnalkának is szokták nevezni. Ez a mediterrán térségből származó növény azonban a hajnalkákkal ellentétben nem kúszik, hanem elterül a földön, megőrizve bokros megjelenését. Habár sárga közepű virágai csupán egy napig élnek, a folyamatos virágzás miatt egész nyáron át gyönyörködhetünk benne, egészen az ősz beköszöntéig. Tölcsér alakú virágai általában sötétkék színben pompáznak, de létezik belőlük rózsaszín, piros és fehér színű is.

A tündérkürt és a sarkantyúka is kiváló hézagkitöltő lehet a kertedben

A tündérkürt is kiváló lehet szegélyként és hézagkitöltőként is. A növény magassága 20-38 cm, terjedelme 23-30 cm. Vágott virágként vázában is szépen mutat. A klárcsi, ahogy sokan nevezik, igazán különleges megjelenésű virág. Krepp papírra emlékeztető, nagy méretű virágai levendula, fehér valamint rózsaszín árnyalatokban lelhetőek fel.

Kedveli a napos, világos vagy félárnyékos helyeket, és a savas, vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt, azonban meszes talajba semmiképpen ne ültessük. Mérsékelt öntözést igényel, és ügyeljünk rá, hogy ne locsoljuk túl, mivel a pangó víz a gyökérzet rothadásához és a növény pusztulásához vezethet.

sarkantyúka gyógynövény

A sarkantyúka szép és hasznos virága lehet a kertednek. Fotó: 123rf.com

A sarkantyúka kúszó változatai a legjobbak, ha a hézagok kitöltése a cél. A sárga, vörös, valamint a narancs különböző árnyalatain kívül tarka levelű változatokat is be tudunk szerezni. Magassága 30 cm, terjedelme 60 cm. Peruban, ahonnan származik, úgy tartják, azért visel a virág sarkantyút, mert abban őrzi a gyógyító erejét. Ezek a gyönyörű, illatos virágok ugyanis rengeteg gyulladáscsökkentő antibiotikumot tartalmaznak.

A sarkantyúka kitűnő a korpás fejbőr kezelésére és a hajnövekedés serkentésére, gazdag C-vitaminban, vasban és káliumban. Antibiotikus, vérképző és összehúzó hatása van, és leggyakrabban fertőtlenítőként és antibiotikumként használják. A magja olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat. Kitűnő teákban és borogatásként is. Főzetével köhögést és húgyúti betegségeket gyógyítanak. Mivel nagyon finom, retekre emlékeztető íze van, salátákban is kitűnő. Csak nyersen fogyasztható, mert hő hatására elveszik az aromája.

Ráadásul még a  gyümölcsfáktól és a rózsáktól is távol tartja a levéltetveket. A paradicsom ágyások mellé is érdemes elvetni, hiszen őket is megvédi. Szabadföldbe májustól vethető, beltérben azonban már most is elkezdhetjük a palántanevelést. Ha azt szeretnénk, hogy a magok hamar kicsírázzanak, áztassuk be őket az ültetés előtt egy éjszakára. Töltsük meg a cserepeket földdel és tegyünk bele cserepenként 1-2 magot.

A cserepeket tegyük világos helyre. Tavasszal keressünk a növénynek világos, védett helyet és ha szükséges, javítsuk komposzttal a talajt. Azonban a tápanyaggal legyünk óvatosak, mert bár szüksége van rá, ha túl sokat adunk neki, akkor inkább a levelei, mintsem a virágai fognak fejlődni. Olyan helyet keressünk neki, ahol egész nap sütkérezhet a napfényben, és rendszeresen öntözzük.