A pardon az pardon, a padrón pedig padrón. Egy paprikafajta, a spanyol konyha alapja. Kis méretű, zöld paprika, nevét a spanyol Padrón nevű településről kapta. Híres pikáns ízéről és véletlenszerűen előforduló csípősségéről. Ugyanis van édes és csípős változata is, de hogy melyik melyik, az általában csak akkor derül ki, amikor beleharapunk.

A padrón paprikát addig sütik olívaolajban, serpenyőben vagy simán sütőben, amíg a héja hólyagosodni nem kezd, és a paprika össze nem esik. Padrón városában és környékén a szárát sütés előtt eltávolítják, így nem lesz keserű íze. Máshol általában a paprikán hagyják és arra használják, hogy a paprikát evés közben megtartsák. A sült padrón paprikát általában forrón, durva sóval meghintve, néha kenyérdarabkákkal együtt, tapasként tálalják.

padrón

Frissfogyasztáshoz akkor kell betakarítani, amikor még zöld a színe – forrás: Pixabay

Magyarországon jó ára van: 9450 forintba kerül belőle egy kilogramm.

Termesztéstechnológiája nem tér el jelentősen a többi paprikafajtáétől, talán csak annyit érdemes róla megjegyezni, hogy még tápanyagigényesebb. A termést általában zölden szedik le, mivel ebben az állapotban a legízletesebbek.