Varjú Ákos és Csipai Csilla 1990-ben együtt végzett a kertészeti egyetemen, már akkor a virágtermesztés és -kereskedelem központjában, Hollandiában szereztek értékes szakmai tapasztalatot. Mint Varjú Ákos vallja, a szakmában ott megismert hozzáállás, kultúra, professzionalizmus mintaértékű lehet mindenki számára.
Több mint húsz éve itthon alakult cégük eleinte szárazvirággal foglalkozott, majd – a világpiac megingása után – áttértek csokrok készítésére, amelyeket Nyugat-Európába értékesítenek. Van olyan nap, amikor harminc kamion indul útnak tőlük. 2007-ben csatlakoztak osztrák partnerükhöz, a szintén családi alapú Klimesch GmbH-hoz, amely stabil felvevőpiaccal rendelkezik Ausztriában, illetve más nyugat-európai országokban.Partnerük nemrég újabb jelentős beszállítói lehetőséghez jutott, réspiaci zöldségek mellett bazsarózsát termelnek burgenlandi telephelyükön. Utóbbi mennyiségének bővítéseként Varjú Ákosék 2018 október végén öthektáros területre 92 ezer bazsarózsatövet telepítettek. Részben fix megrendelésre dolgoznak, hiszen osztrák partnerük, a – Billa és Penny üzletláncot is tulajdonló – Rewe öt évre egy-egymillió szálat kötött le.
Egyébként a multinak kilenc esztendeje szállítanak Szolnokról a kiemelt szezonokban (Valentin-nap, anyák napja, halottak napja, advent), illetve egész évben csokrokat. A „bazsarózsaprojektet” – amelyet hosszú lejáratú banki finanszírozással fedeznek – Varjú Ákosék a kezdetektől ,,szerelemgyereküknek" tekintik.
Nyugati réspiacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában – fotó: nak.hu
A most elültetett tövek jövőre csak néhány szál virágot hoznak, aztán tövenként hármat, majd 2021-ben tövenként tízet. Számításaik szerint a negyedik-ötödik évben válhat jövedelmezővé a vállalkozás. A beruházás előtt jól feltérképezték a lehetőségeket, így döntöttek annak elindítása mellett. A bazsarózsa itthon annyira nem, de nyugatabbra nagyon kedvelt virág, aminek a tőzsdei ára is jó.
A szolnoki fővállalkozásukban dolgozóknak a májusi kéthetes betakarítási időszak pluszmunkát ad, illetve alkalmi munkásokat is foglalkoztatnak: összesen mintegy száz fő tevékenykedik majd a csúcsidőszakban náluk. Az évi közel egymillió szál betakarítása és osztályozása két hét alatt megoldhatatlan gépek nélkül, ezért tervezik egy betakarítógép vásárlását; az osztályozásban pedig osztrák partnerük Európában is ritkaságszámba menő gépe segít majd.
A bazsarózsát ősszel leszárzúzózzák, és a következő évben újra hajt. Közben a rizómái évről évre egyre fejlettebbek lesznek. Az itthoni téli hideg jót tesz a rizómák fejlődésének – ennek hiánya tőlünk délre, illetve Hollandiában hátrány –, ezáltal egészségesebb és nagyobb, szebb virágok képződnek. Természetesen a pangó víz elvezetéséről, az öntözésről gondoskodni kell.
A bazsarózsa osztályozottan stabilabb piacra és magasabb árakra számíthat a kontinens piacán, ahol – a kedvező klimatikus adottságok miatt – két-három héttel hamarabb jelennek meg a magyar szabadföldi növényekkel, mint a hollandok. A virág hűthető, ehhez megvan a kellő hűtőkapacitásuk, illetve tárolójuk.
Varjú Ákos vallja, hogy rengeteg a kihasználatlan lehetőség itthon. Számos olyan növénykultúra van, amelyben jó tud lenni hazánk, amihez adott a kiváló klíma, aminek szabadföldi intenzív termesztésében versenyelőnyünk van.