A sárga színű zöldségek és gyümölcsök, mint amilyen a sárgabarack is, tele vannak karotinoidokkal, pontosabban béta-karotinnal, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitamin egy olyan antioxidáns hatású vitamin, amely nagyon jót tesz a szem, a bőr és az immunrendszer egészségének. De a sárgabaracknak ezeken túlmenően még számos jótékony hatása van, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani.
A sárgabarack jótékony hatásai
A sárgabarack olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nagyfokú védelmet jelentenek a szabad gyökök okozta károsodások ellen. A sárgabarack különösen gazdag két antioxidáns vitaminban: A- és C-vitaminban, melyek nagyon hasznosak például a bőr egészsége szempontjából, továbbá e vitaminok a bőrben kialakult gyulladást (például ekcéma) is csökkenteni tudják.
A sárgabarack olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nagyfokú védelmet jelentenek a szabad gyökök okozta károsodások ellen – fotó: Shutterstock
A sárgabarack béta-karotint és retinolt is tartalmaz, melyek csökkentik a látásvesztést okozó szembetegségek kialakulásának a kockázatát. Nagy koncentrációban tartalmaz antioxidáns zeaxantint is, amely szintén jótékonyan hat a szem egészségére.
A sárgabarack tartalmaz A-vitamint is, amely szintén egy antioxidáns, azaz megvédi a sejteket és a szöveteket a szabad gyökök károsító hatásaitól. Az A-vitaminban gazdag étrend csökkenti többek között a szürkehályog kialakulásának esélyét.
A sárgabarack csökkenti a szemben kialakuló gyulladást, és védelmet jelenthet a szemszárazsággal szemben is. Továbbá ez a vitamin fokozza a könnytermelést is.
A makuladegeneráció a látáskárosodás leggyakoribb oka a 65 év feletti személyeknél. A sárgabarack rengeteg karotinoidot, A-, C- és E-vitamint tartalmaz, melyek segítenek elnyelni a káros hatású kék és ultraibolya fényt, ezzel védelmet jelentve a retina számára.
Forrás: gyogyszernelkul.com