Az év végéhez közeledve egyre sürgetőbbé válik a kérdés: vajon mennyi lesz az idén a dióbél ára. Most még ezt nehéz meghatározni, de az biztos, hogy a háziasszonyok óvatosabban vásárolnak majd belőle, a termelők pedig szeretnék magasabb áron értékesíteni a diójukat. Valószínűleg a kettő között lesz az igazság és a tavalyi árhoz hasonlóra, vagyis 4 ezer forintra lehet számítani. Az idén közepes, de inkább gyenge terméssel zárul a szezon – írja a novenyvedoszer.hu.

Gara Miklós, a Boglár-Kertész Kft. ügyvezetője több évtizedre visszatekintve sem emlékszik ilyen rossz termésre, mint amilyet idén takarítottak be. Az viszont világossá vált, hogy bizonyos fajták – például a Lara – jobban bírták a hőséget, míg a magyar fajtáknak kimondottan bebarnult a héja – írja a lap.

"Zöld burok állapotban közepes termésre számítottunk és amikor elkezdődött a rázás, akkor jó, gyenge termés látszódott. A jó termés nálunk 30 mázsát jelent, a közepes 25 mázsát, ami idén 20 mázsára esett le. Nálunk a gyakorlat az, hogy a burkot leszedjük és a termést belerakjuk egy egységes tartályládába, amelyből vissza lehet következtetni azt, hogy milyen termés várható. Amikor először leszedtük a burkot és megnéztük a bél minőségét, akkor elégedettek voltunk, de amikor leszáradt, vagyis elvesztette a bél a víztartalmának egy jelentős részét, akkor kiderült, hogy ez egy aszalódott, összeesett, alig kitelt dió. Ez tovább csökkentette a termés mennyiségét és emiatt egy kimondottan gyenge termés lett" –fogalmazott Gara Miklós.

A termelők azért is döbbentek meg a gyenge végeredményt látva, mert az idén nem érte fagy az ültetvényt, ami egyértelművé tette volna a helyzetet. Jött helyette azonban a két hónapos hőség és a talajból elszivárgó víz, ami együttesen akkora stresszhatást okozott, amelynek ez lett a következménye.

Cziráki Imre, aki a Somogy megyei Lengyeltótiban gazdálkodik, szintén elmondta, hogy júliusban és augusztusban nem volt eső, ami miatt a dió zöld burka nem kezdett el repedni és nem akart a fáról leesni. A szélsőséges körülmények miatt újból kiderült, hogy az ősi magyar fajtáknak az érzékenysége nagyobb, mint az új fajtáké.

"Sokkal jobban éreztette a minőségén és a mennyiségén az időjárás ezeket a szélsőséges hatásokat" –tette hozzá.

Az első fél év csapadéka – a mennyiségét és az eloszlását tekintve – teljesen normális volt a dióra nézve, csak az, ami utána jött, borított fel mindent. A dió nem volt képes felkészülni a szélsőségekre. Úgy védekezett, hogy a termés mennyisége kisebb lett, a termő rügyek száma kevesebb, a légköri aszály miatt pedig a világos színű dióbél egy árnyalattal sötétebbé vált – ez pedig az értékesítésben sokat számít. Lengyeltótiban ennek ellenére elkezdték a dió csomagolását és várják a kereskedőkkel történő egyeztetéseket.

Európában mindenhol kisebb a termés, ami miatt kisebbek lesznek az átmenő készletek is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az árak biztosan emelkedni fognak, hiszen nincs túltermelés.