A freshplaza.de hírportál érdekes információkat közöl a Spanyolország szamócatermésének alakulásáról, amelyekből megtudhatjuk, hogy az éves termés mintegy 90 százalékát hosszú évekig a két legnagyobb termesztési körzet (a Kanári-szigetek és az andalúziai Huelva körzete) adta.

szamóca

Visszaesett a termelés – fotó: pixabay.com

Ezek a körzetek egyébként – több mint kétmillió kilós évenkénti termésükkel – az egész Európa ellátásából is jelentős arányban részesedtek. Legutóbb viszont mindkét régió termése mintegy 30 százalékkal visszaesett a korábbi évek átlagához viszonyítva.

Ez elsősorban az öntözővíz készletek drasztikus csökkenésére vezethető vissza.

Huelva körzetében különösen nagy gondot jelent, hogy a hatóságok a helyi (különleges értékű) édesvíz források erőteljes kimerülésére való tekintettel, az öntözővíz 15 százalékos csökkentésére kötelezték a körzetben működő növénytermesztőket.

A szamócatermesztés kezdeti szakaszában az öntözővíz elégtelen rendelkezésre állása gyakorlatilag az egész termés eredményét, illetve jövedelmezőségét veszélyezteti.

Fentiek alapján a szóban forgó két körzet kénytelen visszafogni a termelését, ami az egész európai körzet ellátására is kihatással lehet.

Spanyol szakértők, hosszabb távon megvizsgálják a szamócatermesztés körzetének országon belüli kiterjesztését, ehhez azonban a teljes spanyolországi vetésszerkezet gyökeres átformálására lesz szükség.