A világ mezőgazdaságilag hasznosított területeinek mintegy 16 százalékát évről-évre mesterségesen öntözik, és intenzíven trágyázzák (ez tulajdonképpen a sikeres gyümölcstermesztés alapfeltétele).
Az ilyen kezelés azonban – főleg az öntözővíz elpárolgása révén – megnöveli a talajok sótartalmát, és előbb-utóbb terméketlenné teszi azokat – írja a freshplaza.de hírportál. Ez vonatkozik az európai almaültetvényekre is.
40.000 mérési adatot gyűjtött össze a problémakör beható tanulmányozása érdekében — fotó: pixabay.com
A folyamat világszerte tapasztalható
A szélsőséges időjárási jelenségek és a nyári forróságok gyakoriságának növekedése felerősíti ezt a világszerte tapasztalható folyamatot.
Nima Shokri, a Hamburgi Műszaki Egyetem professzora a világ különböző körzeteiből a talajok sótartalmáról és az azt befolyásoló tényezőkről 40.000 mérési adatot gyűjtött össze a problémakör beható tanulmányozása érdekében.
Mérsékelni kell a problémát
Ennek alapján, gépi tanulás és távérzékelés, illetve megfelelő adatkombinációk segítségével algoritmusokat és intézkedéseket dolgozott ki a fent vázolt hatás mérséklésére.
Az öntözés és a sótartalom összefüggéseiről felállított algoritmusok egyes esetekben a talajok degradálódásának mértékét – különböző klímaforgatókönyvek mellett – akár 80 évre is előre jelezhetik.