Az angliai North Somerset körzetben található Noah's Ark (Noé bárkája) állatfarm sokféle nagyvadat tart, amelyek egy jól elkerített, nagy kiterjedésű területen szabadon mozoghatnak. A farmon dolgozó állatgondozók meglepődve figyeltek fel arra, hogy az elefántok és az orrszarvúak elpottyantott ürülékeiből hatalmas méretű tökök nőnek.

Az állatfarm igazgatója azt is elmondta, hogy ez a hatás az állatok tökkel történő etetését követően különösen felerősödik.

Nagy valószínűséggel az történik, hogy a két nagy, növényevő állat trágyája a húsevőkéhez képest nagyobb mennyiségű növényi tápanyagot tartalmaz, így kedvező a tök fejlődésének.

Hatalmas tökök fejlődnek a jól trágyázott területen

Hatalmas tökök fejlődnek a jól trágyázott területen – Fotó: Shutterstock

A gondozók elkezdték tudatosan töktermesztésre hasznosítani ezt a mechanizmust, és ennek nyomán legutóbb már mintegy 6.000 extra méretű tököt sikerült szüretelniük, teljesen különböző fajtákból.

Az állatfarm látogatói számára az utóbbi időben egy különleges attrakciót jelent a tökök megtekintése, amelyekből vásárolni is lehet otthoni használatra.

Fentiek alapján ennek a két állatnak a trágyája még nagy „karriert" futhat be, amennyiben más állatkertek is észszerűen gazdálkodnak vele.

Forrás: countryfile.com