A magot tartalmazó ételek népszerűsége világszerte jelentősen megnőtt. Az elmúlt években pedig több kérelem is érkezett az Európai Bizottság felé az aztékzsályamag felhasználási feltételeinek módosítása iránt. Ennek okán – az Európai Bizottság kérésére – az EFSA tanulmányt készített az aztékzsályamag általános táplálkozási expozíciójáról és biztonsági értékeléséről.
Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy az aztékzsályamag olyan élelmiszerekben való felhasználása, amelyek előállításuk, feldolgozásuk vagy elkészítésük során nem igényelnek 120 °C-on vagy annál magasabb hőmérsékleten történő hőkezelést, a felhasználási szintekkel kapcsolatos korlátozások vagy óvintézkedések nélkül is biztonságos. Ennek értelmében az aztékzsályamag (Salvia hispanica) felhasználási követelményeit több élelmiszer-kategória felvételével módosították, valamint törölték a felső határértékek meghatározásának és az azoknak megfelelő maximális napi bevitelre vonatkozó különös címkézési követelményeket.Megjelent az Európai Bizottság 2020/24 végrehajtási rendelete az aztékzsályamag – közismert nevén chiamag – új élelmiszerként történő kiterjesztett felhasználásáról – fotó: Pixabay
Az EB 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendeletében megállapított uniós jegyzékében az aztékzsályamag (Salvia hispanica) új élelmiszerre vonatkozó bejegyzés az e rendelet mellékletében meghatározottaknak megfelelően módosul.
A rendelet a kihirdetését (2019. január 14.) követő huszadik napon lép hatályba.