Ha karácsony, akkor fenyőillat. Sokan eszerint is választják ki a fenyőfájukat, hiszen nem elég, ha csodaszép, arra is szükségünk van, hogy már akkor érezzük a karácsonyi fenyőillatot, amikor belépünk az ajtón. De vajon mit tehetünk, ha nem elég illatos a fenyőfánk, vagy ha műfenyőnk van? Erre is van természetes megoldás!

Így lesz csodás fenyőillat az otthonodban

Akkor is lehet csodás fenyőillat az otthonunkban, ha műfenyőnk van - tudjuk meg az nlc.hu cikkéből. Ehhez gyűjtsünk össze egy marék friss fenyőtűt, közvetlenül egy fenyőfáról. Csak zöld fenyőtűt válasszunk, semmiképpen se szárazat, mert akkor lesz csak illatos a végeredmény. Ezután töltsünk meg egy serpenyőt körülbelül háromnegyedig vízzel, majd forraljuk fel azt. A fenyőtűket vágjuk apró darabokra és adjuk a forrásban lévő vízhez.

fenyő fenyőág tűlevél

A fenyőillatról akkor sem kell lemondanunk, ha műfenyőnk van. Fotó: Pixabay

Hagyjuk körülbelül 1 percig forrni a tűleveleket, majd vegyük vissza a hőfokot, öntsünk még egy kis vizet a serpenyőbe és hagyjuk, hogy lassú tűzön elpárologjon. Körülbelül egy órán át hagyjuk párologni, és érezni fogjuk, ahogy az otthonunkat körbejárja a csodálatos fenyőillat.

Készíts fenyőfa illóolajat

De akár fenyőfa illóolajat is készíthetünk. Ehhez szintén friss tűlevelekre van szükség. Tisztítsuk meg azokat meleg vízzel és enyhe tisztítószeres szappannal, hogy minden szennyeződéstől megszabaduljanak, majd öblítsük át. Tegyük a tűleveleket papírtörlőre, és hagyjuk megszáradni. Ezután tegyük a tűleveleket egy mozsárba, majd törjük össze őket.

Öntsünk édesmandula-olajat egy üvegedénybe, majd tegyük bele a tűleveleket. Zárjuk le az üveget, majd óvatosan rázzuk össze, hogy a fenyőtűket bevonja a mandulaolaj. Az üveget tároljuk napfénytől távol, meleg szobában, egy hétig, és ne felejtsük el naponta egyszer felrázni. Egy hét elteltével tegyük az üveget sötét helyre, és hagyjuk, hogy 10 napig érlelődjön. Ekkor azonban már ne rázzuk fel. 10 nap elteltével szűrjük le az olajat finom, hálós pamutgézen, és kész is a fenyőfa illatú illóolaj! De az is tökéletes megoldás, ha pár friss fenyőágat vázába teszünk. Így a műfenyő ellenére is csodás fenyőillat töltheti be az otthonunkat.

Nem csak illatos, egészséges is

Habár elsősorban karácsonyfaként gondolunk rájuk, a fenyőféléket évezredek óta hasznosítják a gyógyászatban. Ez pedig egyáltalán nem véletlen. A fenyőfáknak ugyanis szinte minden része alkalmas gyógyhatású készítmények előállítására.

A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, C-, B2- és K vitaminokat, karotinoidokat és illóolajokat. A tűlevélben ráadásul hatszor annyi C-vitamin van, mint a citromban vagy a narancsban.

A friss fenyőhajtások nagyon hatásosak a bőrbetegségek esetében, és a köszvény is gyógyítható velük. A fenyőgyantatej segít az asztma leküzdésében, és megszünteti a köhögési ingert is. A fenyőrügy is nagyon hasznos, az ára azonban igazán borsos, ezért érdemes a szirupot saját magunknak elkészíteni.

Ezért hasznos a fenyőrügy szirup

Gyógyászati célra többféle fenyő is megfelelő, mint például a jegenyefenyő, a vörösfenyő, a törpefenyő, az ezüstfenyő és a lucfenyő. A lucfenyő különösen hasznos, hiszen rengeteg terpentint tartalmaz, amely fokozza gyógyító hatását.

A fenyőrügyből készített szirup kiváló megfázás esetén. A fenyőrügy elnevezés a fenyőfák friss ágvégeit jelenti. Az itt található anyagok nyákoldó hatásúak. A belőlük készült szirup kiváló köptető, ráadásul csupa természetes anyagot tartalmaz, ami még jobban szolgálja az egészségünket.

A fenyőrügy szirup kiváló segítség a megfázás, a köhögés, a torokfájás és egyéb, légúti fertőzések esetében, továbbá a hörghurutot is remekül gyógyítja, így igazi szuperfegyver a téli, megfázásos időszakban. De nem csak szirupként használható. Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő és gyulladáscsökkentő hatású, és segít bármilyen betegség utáni felépülésben is.

Így készíts fenyőrügy szirupot

A szirup elkészítésével várnunk kell tavaszig, hiszen a tavaszi hajtások és rügyek bővelkednek vitaminokban.  A legjobbak a körülbelül 3 és 7 cm közötti hosszúságú rügyek.

Csupán a következőkre van szükség az elkészítéséhez:

1 darab üveg

1 kg kristálycukor

3-4 marék fenyőrügy

fél dl víz

Az üveget alaposan mossuk el, majd tegyünk az aljára 2-3 cm magasságig cukrot. Ezután helyezzünk rá egy sor fenyőrügyet. Ha tiszta helyről származik, nem kell megmosni. Kicsit nyomkodjuk meg, és tegyünk rá ismét cukrot, majd újra rügyet. Ezt addig folytassuk, míg el nem fogy a cukor és tele nem lesz az üveg. Ezután zárjuk le az üveget és tegyük meleg helyre. Akár napsütés is érheti, bár ekkor a színe barnás lesz.

fenyő fenyőág tűlevél

A fenyő nem csak szép és illatos, de gyógyhatásai is vannak. Fotó: Pixabay

Pár nap múlva összeesik az egész az üvegben. Ekkor adjunk hozzá még friss rügyeket, majd zárjuk le az egészet újra. Ha a cukor nem olvad megfelelően, adjunk hozzá egy nagyon kevés, körülbelül fél deciliternyi vizet. Ezzel jobban be tud indulni a folyamat. Amikor a rügyek már kifakultak és besziruposodott az üveg tartalma, szűrjük le, és töltsük tiszta üvegekbe. Ha rögtön fogyasztani akarjuk, akkor nem szabad forralni, dunsztolni és eszünkbe se jusson tartósítószert adni hozzá! A szirup olyan tömény, hogy nem fog megromlani.

Azonban, ha hosszú ideig szeretnénk tárolni, ügyelni kell rá, hogy ne maradjon oxigén az üveg tetején, mert könnyen megpenészedhet. Vegyünk elő egy lábast, majd lazítsuk meg az üvegek kupakját, hogy kijöjjön belőlük a levegő. Tegyük az üvegeket a lábasba, majd öntsük fel háromnegyedig vízzel, és lassú tűzön kezdjük el forralni. Addig forraljuk a vizet, míg a benne lévő üvegekben el nem kezdenek mozogni a buborékok. Ekkor zárjuk el a tüzet, tegyük szorosan az üvegekre a kupakokat, majd hagyjuk őket kihűlni a vízben. Így akár évekig is eláll a szirup. Ha nem szeretnénk mindezt elvégezni, akkor tartsuk hűtőben a szirupos üvegeket.

Megfázás és köhögés esetén együnk belőle egy teáskanálnyit étkezés előtt, de teába is belekerülhet a fenyőrügyszirup. Arra azonban mindenképp ügyeljünk, hogy a tea ne legyen túl forró, mert akkor a szirup vitamintartalma károsodni fog. Aki szereti az ízét, szörpként is fogyaszthatja.

Egészségben gazdag telet, és fenyőillatú karácsonyt kívánunk!