A burgonya, vagy közkedveltebb nevén a krumpli, szinte minden nap az asztalunkra kerül valamilyen formában. Már reggel megjelenthet, burgonyás kenyérként, vagy bundás kenyérként, és a munkába vagy az iskolába is elkísér bennünket, a szendvics részeként.

Az ebédünkben akár köretként, akár önálló főzelékként, levesként, vagy ételek hozzávalójaként is találkozhatunk vele, és persze vacsora közben is jelen szokott lenni. Sőt, még chips formájában is ott vár minket, az esti filmnézéskor. Ha pedig meg kell főzni, akkor máris beledobáljuk egy vízzel teli fazékba. De nem ez a legjobb, amit tehetünk a burgonyával!

Ne vízbe főzd a krumplit!

A legtöbben vízben főzzük meg a krumplit, akkor is, ha önmagában fogyasztanánk, főtt krumpliként, de akkor is, ha krumplipüré, vagy rakott krumpli készül belőle. De sokkal jobb lesz a főtt krumpli, és a belőle készült ételek íze, ha a vízbe csempészünk egy kevés alaplevet.

krumpli konyha főzés

Ha jót akarsz magadnak, ne vízben főzd meg a krumplit! Fotó: Pixabay

Az alaplé készülhet csirkéből, marhából vagy zöldségekből, sokkal finomabb, ízletesebb lesz a benne főtt krumpli. Ezért érdemes az alapléből lefagyasztani pár adagot, hogy mindig legyen kéznél, amikor krumplit szeretnénk főzni.

Ha ilyen a krumpli, meg ne edd!

Az sem mindegy, hogy milyen az a krumpli, amelyik a főzővízbe kerül. Erre különösen akkor kell odafigyelni, amikor az őszi, téli időszakban tároljuk a burgonyát. A krumpli a tárolás során veszít a színéből és állagából, azonban a legtöbb esetben így is bátran fogyasztható. Ha megfelelően tároljuk, még akkor is változik a téli hónapok alatt, hiszen apró, sárgás csírák törnek elő a héja alól, és gyakran megráncosodik.

Sokan azt hiszik, a kicsírázott krumpli mérgező. Ez azonban nem így van. A meleg és a fény segíti a csírák növekedését, ezért fontos, hogy a burgonyát sötét és hűvös helyen tároljuk. A kicsírázott krumpli minden további nélkül fogyasztható, de a csírákat el kell távolítani, mert a csírák a szolanin nevű toxikus anyagot rejtik magukban, és az fejfájást, hányást és egyéb, emésztési tüneteket okozhat.

Azonban nem minden esetben fogyasztható a krumpli. A krumpli zöld elszíneződése látványos jele annak, hogy a burgonya romlott. Ha mindemellett aszott és megpuhult, mindenképp ki kell dobni. A szolapin toxin kis mennyiségben kellemetlen, azonban túlzott fogyasztása akár bénulást is okozhat. Az sem véletlen, hogy nem fogyasztjuk a krumpli növényének levelét és szárát, az abban lévő szolapin ugyanis természetes összetevője a krumplinak, és főként a napfénnyel kitett részeiben termelődik nagyobb mennyiségben.

A burgonya a kártevők ellen védekezik ezzel az anyaggal, azonban a föld alatt növekvő gyökérgumók optimális termesztési körülmények között csak minimális mennyiségben tartalmaznak belőle.

Legyen saját krumplid!

Ha tavaly még nem volt, idén feltétlenül legyen saját krumpli a kertedben! A burgonya ültetésének ideje márciusban és áprilisban esedékes. A burgonya szerencsére nem válogatós, ha talajról van szó, hiszen jóformán mindenhol megterem. Azonban legjobban a közömbös, vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. A burgonya a komposzttal dúsított talajban válik igazán ízletessé. Ráadásul, ha a szomszédságában kömény terem, még finomabb lesz.

Az ültetésnél fontos, hogy csak egészséges gumót használjunk. Ha előcsíráztatott gumókat ültetünk, gyorsabb lesz a folyamat. A legjobb, ha 70 cm sortávolságra, és 30-35 cm tőtávolságra ültetjük el a gumókat, amelyhez kapával készítünk számukra 15-20 cm mély fészket. Mindig a csírás végükkel felfelé rakjuk őket a fészekbe. A burgonyát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje az eredeti talajfelszín alatt, vagy száraz talaj esetén 2-3 cm-rel mélyebben helyezkedjen el.

burgonya dobozban asztalon

Legyen a kertedben burgonya! Fotó: Pixabay

A burgonyatermesztés során nagyon fontos a töltögetés. Ez elősegíti a gumókötést, továbbá megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön és még a gyomképződést is gátolja. Ezt akkor kell elvégezni, amikor a növény szárának magassága eléri a 10-15 cm-t. Ezt követően legalább még egyszer végezzük el a töltést.

A gumók kiszedésére a virágzás után kerülhet sor. Ekkor egyszerűen csak ki kell húzni a növényeket a földből, és leszedni a gumókat.

Nem csak finom, egészséges is a krumpli

A burgonya egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének nyolcadát biztosítja. Ha viszont van saját burgonyád, érdemes azt már újburgonyaként is fogyasztani, hiszen akkor a C-vitamin tartalma a duplája! A burgonya emellett kiváló B1-, B6- és folsav forrás, alacsony nátrium és magas kálium tartalmának köszönhetően pedig képes szabályozni a vérnyomást. Gazdag rostforrás, így az emésztőrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik.

A legtöbb rostot a héjában főtt és a sült burgonya tartalmazza. Mivel a krumplinak alacsony a kalóriatartalma, mégis gyors telítettség érzetet okoz, a fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása. De azt ne felejtsük el, hogy az olajban elkészített változat akár háromszoros energiatartalommal is bírhat. Mivel főtt állapotában a tápanyagok egy része kioldódik a vízben, érdemes az ételhez a főzővizet is felhasználni, vagy levest készíteni belőle.

Krumpliban gazdag ételeket kívánunk!