Dánia sertéstartása híres a világon, mégis ritka, hogy a sertések szabadtéren nevelkednek. Ezt írta felül Peter Bruun és felesége, Lene Conradsen, akik a Greensgaard farmon, Vorslunde közelében 1100 kocát tartanak szabadtéren – évente 30 000 sertést termelve. Egy ilyen modell működtetése nemcsak szakmai kihívás, de komoly logisztikai és gazdasági együttműködést is igényel - írja a pig-world.co.uk.


Természetes környezet, átgondolt rendszer

A 400 hektáros farmból 100 hektárt használnak a szabadtéri tartásra, a többit pedig takarmánytermesztésre fordítják. A fialás a szabad ég alatt történik, a hizlalás azonban zárt térben zajlik – komfortos környezetet biztosítva az állatok számára. A farmon nagy hangsúlyt kap az állatjólét: tágas férőhelyek, szabadtéri aréna és nagy mennyiségű búzaszalma biztosítja a kényelmet.

A rendszeres rotáció is a természetes tartást szolgálja: évente új területre költöztetik az állatokat, a régi parcellákat regenerálják, vetésforgóval kezelik. Ez a folyamat körülbelül két hónapot vesz igénybe, és 30 mérföldnyi kerítés mozgatását jelenti.

Emberközpontú gazdaságirányítás

A farm 18–20 alkalmazottat foglalkoztat nyolc különböző országból. A heti 37 órás munkarend mellett rendszeres képzéseken és jógaórákon is részt vesznek a dolgozók, ami hozzájárul a motivált és kiegyensúlyozott munkaerőhöz. A mezőgazdasági géppark öt traktorból és több John Deere Gator gépből áll, amelyek évi ezer üzemórát teljesítenek.

Betegségek, új genetika és hatékony takarmányozás

Bár Dánia eddig elkerülte az afrikai sertéspestist, a farm 2022-ben vírusos megbetegedéssel szembesült. Ekkor döntöttek úgy, hogy újrakezdik a termelést – új genetikai alapokkal. A DanBred helyett a TN70-es Topigs Norsvin kocákra tértek át, Duroc DanBred kannal keresztezve. Ennek előnye, hogy kisebb almokat (16 malac), de gyorsabban fejlődő egyedeket biztosít.

A napi etetés reggel 7 és délután 3 óra között zajlik, a kocák napi 4,5 kg takarmányt kapnak, a körülményektől függően. Az elválasztás 35 naposan történik, 11–12 kg testsúllyal. A hizlalás során fokozatosan nő a takarmányfelhasználás, 1,75 takarmányegységről 2,75 egységre kilogrammonként. Az állomány mortalitása 4-5% közötti.

Partnerség a Rema 1000-rel: farmtól a boltig

A gazdaság hetente két alkalommal szállítja a vágásra érett, 420 sertést a Videbaek városában található vágóhídra. A kezdeti értékesítési nehézségeket követően a házaspár 2018-ban megállapodott a Rema 1000 szupermarketlánccal, így közvetlen csatornát találtak termékeikhez. A feldolgozást és logisztikát a Tamaco végzi, míg Peter és Lene kizárólag a sertések nevelésére koncentrál.


Közvetlen kapcsolat a fogyasztókkal

A farm kommunikációja példaértékű: rendszeresen nyílt napokat tartanak, látogatják a szupermarketeket, és aktívan jelen vannak a közösségi médiában is. Ezzel nem csupán terméket, de értéket és történetet is kínálnak a fogyasztóknak. Ez a személyes kapcsolat és átláthatóság hatékonyan erősíti a márkájukat.

Dánia és a szabadtéri tartás jövője

Bár Dánia összesen 11,4 millió sertéssel büszkélkedhet, és exportja évente 3 milliárd USD körül alakul, a kereskedelmi sertéstartás 95%-a zárt térben zajlik. A környezeti és éghajlati kihívások miatt a szabadtéri rendszerek működtetése bonyolult, de a Greensgaard farm példája azt mutatja, hogy megfelelő stratégiával és partnerségekkel fenntartható és sikeres is lehet.

Indexkép: a Greensgaard Facebook-oldala