Azok az ételek, amelyek a stresszes időkben jól esnek, nem mindig egészségesek. A tudósok azonban rájöttek, hogy a magas zsírtartalmú étkezés párosítása egy bizonyosfajta kakaóval ellensúlyozhat néhány egészségügyi hátrányt.

A nagy stressz, ha rövid ideig is, de enyhén és átmenetileg rontja a szervezet artériáinak működését. Bár a zsíros ételek fogyasztása pillanatnyi örömet okozhat, a telített zsírok súlyosbíthatják a szív- és érrendszerre ható stresszt, és meghosszabbíthatják a gyógyulást. Azonban úgy tűnik, hogy létezik egy ellenszer, mely egy magas zsírtartalmú étkezés után desszertként is felszolgálható – írja az in.hu.

A Birminghami Egyetem kutatói egy egészséges felnőttek körében végzett randomizált, kettős vaktesztben (sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy a vizsgálatban részt vevő személy hatóanyagot tartalmazó szert vagy hatóanyag nélküli placebót kapott) kimutatták, hogy a magas antioxidáns-tartalmú kakaópor fogyasztása potenciálisan enyhítheti a stressz és a zsíros ételek okozta érrendszeri funkciócsökkenést.

A kísérletben 23 fiatal és középkorú felnőtt vett részt, akik két vajas croissant-t ettek sós vajjal és cheddar sajttal, valamint egy pohár teljes tejjel. Emellett a csoportnak kb. a fele kakaós italt ivott, amely magas flavanoltartalommal rendelkezett, a másik fele pedig alacsony flavanoltartalmú kakaóitalt ivott. A résztvevők ezt követően egy általánosan stresszes eseményen, egy matematikai teszten vettek részt.

Egy második ülésen a résztvevők megismételték a kísérletet, és az alacsony flavanoltartalmú kakaóitalt fogyasztották, ha a magas flavanoltartalmú változatot kapták, és fordítva.

A zsíros étkezést és a stresszes eseményt követően a kutatók a résztvevőknél mind a felkarverőér-, mind a nyakiverőér-artériák átmérőjének növekedését tapasztalták. A felkarverőér a test oxigéndús vérét szállítja a testbe, a nyaki verőér pedig az agy oxigéndús vérét szállítja az agyba.

Különösen azoknál, akik alacsony flavanoltartalmú kakaót fogyasztottak, a verőérnek időre volt szüksége, hogy helyreálljon. Még 90 perccel a zsíros étkezés és a stresszes esemény után is csökkent volt az artéria azon képessége, hogy reagáljon a véráramlás változásaira. Ez a károsodási szint a jövőbeni szív- és érrendszeri események 9-13 százalékkal megnövekedett kockázatával jár.

Azonban azok, akik magas flavanoltartalmú kakaót fogyasztottak, valamelyest védve voltak ezektől a károsodásoktól. Az alacsony flavanoltartalmú csoporthoz képest javult az a mód, ahogyan a felkarverőerük reagált a véráramlás változásaira.

„Tudomásunk szerint ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a magas flavanoltartalmú kakaó képes mérsékelni a magas zsírtartalmú étkezést követő, stressz okozta csökkenést a brachiális áramlás által közvetített tágulásban" – írták a tanulmány szerzői.

Napjainkban a nyugati étrenden élő emberek többsége nem fogyasztja el a napi ajánlott flavanolmennyiséget, ami nagyjából két csésze fekete vagy zöld teának felel meg. Pedig ezek a bioaktív vegyületek javíthatják a szív- és érrendszeri egészséget és a kognitív funkciókat. További kutatásokra van szükség, de a jelenlegi vizsgálat alátámasztja ezt a hipotézist, legalábbis a szív- és érrendszeri egészség tekintetében.

A birminghami kísérletben használt magas flavanoladag két csésze zöld teának, 5,5 evőkanál feldolgozatlan kakaónak vagy 300 gramm bogyós gyümölcsnek felel meg.

Indexkép: Pixabay