A medicaldaily.com angol hírportál egy különös veszélyre hívja fel a figyelmet, miszerint a közelmúltban az amerikai Minnesota Egyetem által közzétett egyik tanulmány arra mutatott rá, hogy az országban legnagyobb területen termesztett növény halált okozó légszennyezés kiváltója lehet, és közvetlenül összefüggésbe hozható az USA-ban évi 4.300 halálesettel. A haláleseteken kívül a légszennyezés számos (főleg szív- és érrendszeri) megbetegedést is kiválthat.
A tanulmány abból indul ki, hogy a kukorica – más növényekkel együtt – nagymértékben hozzájárul a légszennyezéshez a műtrágyák és peszticidek alkalmazása, valamint a talajművelés által felvert por révén.Az úgynevezett PM 2.5 típusú légszennyezés (a 2.5 mikronnál kisebb átmérőjű szemcsék levegőbe juttatása és belélegzése) több más kutatás szerint is rendkívül ártalmas az emberi egészségre. A cikk összehasonlításul közli, hogy egy emberi hajszál átmérője mintegy 50 mikron.
A szennyezés elsősorban a termesztés és talajművelés, főleg pedig a műtrágyázás során történik, amikor a PM 2.5 részecskék kibocsátása a legjellemzőbb és a legnagyobb.
A szennyezés elsősorban a termesztés és talajművelés, főleg pedig a műtrágyázás során történik – fotó: Shutterstock
A Natural Sustainability folyóiratban megjelent tanulmány felhívja a figyelmet az ilyen szennyezéseket mérséklő intézkedések fontosságára, amellyel Susanne Bauer, a Columbia Egyetem mellett működő Föld Intézet klímamodellezője is egyetért, aki nem vett részt a tanulmány összeállításában.
A kukoricatermesztés és a káros légszennyezés közötti pontos összefüggések tisztázása még további vizsgálatokat igényel, a jelenlegi megalapozott becslések szerint azonban a levegő minőségéből adódó egészségi károsodások kezelésének költsége az USA-ban évi 39 milliárd dollárra tehető.