A cukros ételek és italok nemcsak finomak, hanem alattomosak is: könnyen függővé válhatunk tőlük, miközben számos egészségügyi kockázatot hordoznak. Kutatások kimutatták, hogy a túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat a diabétesz, az elhízás és még egyes daganatos betegségek kialakulásához is. Az igazi veszély azonban abban rejlik, hogy sok esetben észrevétlenül fogyasztunk el nagy mennyiségű cukrot – még akkor is, ha azt hisszük, egészségesen étkezünk.

Ezekben az ételekben rejtőzik a legtöbb cukor

Ha el akarod kerülni a cukorfüggőséget és szeretnél egészségesebben élni, akkor érdemes odafigyelni a következő, gyakran cukorral teli élelmiszerekre. A csomagolás alapos tanulmányozása sokszor döbbenetes eredményt hozhat!

Zabkása – egészséges reggelinek tűnik, de az instant változatok tele vannak hozzáadott cukorral. A natúr zabpehely jobb választás!
Müzliszeletek – a legtöbb bővelkedik cukorban, csak éppen rizs- vagy fruktózszirupként szerepel a címkén.
Gabonapelyhek – számos változats jelentős cukormennyiséget tartalmaz.
Szószok és öntetek – a ketchup, a barbecue szósz, a mustár és a salátaöntetek szinte mind cukorforrások.
Ízesített növényi italok – a vaníliás vagy a csokis növényi italok egészségesnek tűnhetnek, de valójában tele vannak cukorral.
Aszalt gyümölcsök – bár sok rostot tartalmaznak, gyakran plusz cukorral kezelik őket, hogy még édesebbek legyenek.
Alacsony zsírtartalmú joghurtok – gyakran sok cukrot tartalmaznak az íz fokozása érdekében. A bolti gyümölcsjoghurtok pedig igazi cukorbombák!

Ha egészségesebb életmódot szeretnél folytatni, érdemes csökkenteni ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását, és inkább a természetes, feldolgozatlan alternatívákat választani. Az élelmiszercímkék figyelmes elolvasása az egyik legjobb módja annak, hogy elkerüld a rejtett cukrokat!

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock