A növényvédő szerek maadványai is felhalmozódnak a talajban – fotó: Bencsics Milán
Maria Helena Semedo, FAO vezérigazgató-helyettes szerint a talaj tulajdonképpen egy szűrőként viselkedik, amely megtisztítja a környezetet a szennyeződésektől. Ha azonban a talaj telítődik, a szennyeződések az élelmiszerláncba jutnak, ahol visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak.
Mivel a talajtermékenység csökkenése jelentős terméskieséssel, helyreállítása pedig magas költséggel jár, a talajok védelme és termékenységük megőrzése a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladatának tekintendő, és az eddiginél jóval nagyobb politikai és anyagi támogatást érdemel.
A FAO több ajánlást dolgozott ki a talajok szennyezettségének csökkentésére. A nagyvárosok mellett, óriási szemétdombokban felhalmozott hulladékoknak, pl. akár a 80 százaléka is újrahasznosítható lehet és megakadályozhatja a mikroméretű műanyag-szemcséknek az élelmiszerláncba jutását.
Az utóbbi évtizedekben az elektronika fejlődése révén egy új szennyezési forrás jelent meg, az elektronikus hulladékok formájában, amelyekből évente már 50 millió tonnányi mennyiség keletkezik a világban, és óriási károkat okoz a talajokban.