Arwyn Jones, az EU egyik vezető kutatója szerint „a talaj a vízzel együtt a legértékesebb dolog, amit az emberiség birtokolhat. Mi mégis sárnak nevezzük és akként is kezeljük azt”. A mérgező vegyszerek alkalmazása, az ipari mezőgazdaság és a monokultúrás termelés nagy mértékben fokozza a talajok kizsigerelését. Ha ezt a folyamatot belátható időn belül nem sikerül lényegesen fékezni, annak – akárcsak a klímaváltozásnak – beláthatatlan következményei lehetnek.
„A talajveszteség világszerte óriási. Mi évről-évre várunk, és nem teszünk semmit, így a helyzet egyre rosszabb lesz”
– mondta Kelly Ramirez, a NIOO talajmikrobiológiai szakértője.
Elsősorban a talajok szerves része mosódik ki – fotó: Shutterstock
Egy példaként említi a cikk, hogy Olaszország talajainak egyharmada szélsőséges eróziónak van kitéve, ami a gazdálkodóknak évi 619 millió eurójába kerül. Kutatók szerint csak a Prosecco habzóbor alapját képező szőlő termelése évi 400 ezer tonna talajveszteséget okoz.
Nem fordítunk kellő gondot a talajtakaró növényekre és a vetésforgókra, amelyek fékezhetnék az eróziót és a talajlakó kórokozók elszaporodását.
A rovarok és az azokat fogyasztó madarak állománya is gyors ütemben csökken. A talajok termékenységével szorosan összefügg, és különösen veszélyes az édesvíz készletek fokozódó apadása és elszennyeződése, mert víz nélkül nincs mezőgazdasági termelés.
A probléma megoldása azért is különösen nehéz, mert az évszázadok óta, sőt annál is régebben létezik, viszont azt is látni kell, hogy a megoldás csak a politika hathatós támogatásával lehetséges. Mivel az anyatermészetben okozott károk egyre inkább visszafordíthatatlanná válnak, az ellenintézkedésekre egyre sürgetőbb szükség lesz.